Sineu, connexió Ucraïna

Acte de ‘Un Somriure per Txernòbil’ a Sineu (foto: Facebook)

El passat 22 de febrer, el president rus Vladimir Putin va ordenar al seu exèrcit que entràs en les repúbliques separatistes ucraïneses de Donetsk y Lugansk –pro-russes– «per mantenir la pau», però al llarg d’aquesta setmana les forces del país més gran del Món han acabat envaint la pràctica totalitat d’Ucraïna, provocant un èxode de ciutadans cap a les veïnes Polònia, Hongria, Moldàvia, Eslovàquia i Romania, i deixant –per ara– alguns centenars de morts, i provocant un encariment de magnitud estratosfèrica en el preu de molts productes de primera necessitat a Europa.

Ha estat la notícia més impactant dels darrers dies, i la que ha omplert pàgines de diaris arreu del planeta. No és la nostra tasca analitzar les causes i conseqüències d’aquest conflicte armat. DíNGOLA ha cercat ucraïnesos i ucraïneses residents a Sineu, perquè ens donin les seves impressions i ens transmetin les seves emocions, però no ha trobat constància de cap resident d’aquest país en el nostre municipi.

Tanmateix, sí que hi ha sineuers que tenen una certa connexió amb el país de l’Europa de l’Est. Així, Carme Sancho, és membre de l’associació ‘Un Somriure per Txernòbil’. Periòdicament acullen una nena ucraïnesa, que ve a passar un temps a Mallorca. No és la primera i, de fet, en la DíNGOLA en paper de l’abril del 2014 (DíNGOLA núm. 13) ja publicàrem un article sobre l’acollida per part de sineuers d’al·lots procedents d’aquella zona.

Així mateix, hem sabut que un jove sineuer festeja amb una al·lota procedent d’aquell país –hi va viure fins als 11 anys–. Pel proper número de la revista en paper mirarem de parlar amb alguna d’aquestes persones.

Díngola núm. 13 (abril del 2014)

Recollida de material

Per altra banda, l’Ajuntament de Sineu amb l’associació ‘Un Somriure per Txernòbil’ han iniciat la recollida de productes de primera necessitat (medicaments, roba d’abric, aliments…) per Ucraïna. Podeu col·laborar-hi portant el vostre material a l’Ajuntament, a partir de demà, del 2 al 12 de març.

About dingolasineu

Consell de redacció de la revista DÍNGOLA de l'Obra Cultural Balear de Sineu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: