Per què ho passam tan malament quan fa aquesta humitat a Sineu?

Avui continua l’estat d’alerta de l’AEMET, per altes temperatures, a l’interior de Mallorca. L’alerta es va activar ahir, quan la sensació de xafogor (fa una bascota) feia fugir la gent de les terrasses dels bars. Va ser un diumenge de posar-se a cobro o d’estar en remull. I és que les temperatures podien fregar els 36 ºC i, ahir, a Sineu, en algunes hores la humitat ambiental es va acostar al 83 %.

Per què a l’estiu fa més bon estar a llocs del Món on fa més calor que a Sineu? Perquè en aquests altres llocs és una calor seca. A Mallorca, a les Balears en general, en ser illes, el grau d’humitat ambiental és elevadíssim. Per damunt de 27 ºC i del 45 % d’humitat, la sensació tèrmica és molt més elevada que la calor que realment fa.

La raó és senzilla. La temperatura del nostre cos es regula de diferents maneres, però la principal potser és la sudoració, la pèrdua d’aigua. Quan suam, perdem aigua. I en evaporar-se, aquesta aigua absorbeix calor, i per tant “ens refresca”: si no suàssim, el nostre cos aniria agafant temperatura –per exemple en fer exercici intens–, insostenible amb els processos metabòlics i bioquímics de l’organisme. Però si hi ha molta humitat ambiental (molta xafogor), la suor no s’evapora i ens queda aferrada damunt la pell. L’aire conté vapor d’aigua (humitat), però fins a un límit, i a mesura que augmenta la quantitat d’aigua, més li costa rebre’n més. Per tant, més li costa a la suor evaporar-se. I es queda damunt la pell, i no absorbeix calor. I per això dona la sensació que encara fa més calor.

Els remeis són de sobra coneguts: evitar exercicis intensos a les hores de més calor, hidratar-se bé (beure aigua o consumir aliments amb alt contingut en líquids –síndria, meló, per exemple–), estar en remull (un bon bany o una dutxeta), o estar a cobro (a l’ombra, dins d’una casa, amb les finestres tancades perquè no entri la calor).

+info: el temps a Sineu segons AEMET (fes clic)

Miquel Puiggròs Noguera (biòleg)

About dingolasineu

Consell de redacció de la revista DÍNGOLA de l'Obra Cultural Balear de Sineu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: