Quina Mucada tendrem? (1/3): Un centenar d’efectius vetlarà per la seguretat de la festa

DíNGOLA ha parlat amb Tomeu Mulet, batle de Sineu, perquè expliqui com serà la Mucada d’enguany. En posts anteriors d’aquest mitjà hem publicat articles sobre com serà la Mucada des de l’organització de la Muchal Foundation.

Filtratge en els accessos al pregó

El dispositiu del matí, per a la romeria al Puig de Reig i, especialment, per cobrir l’acte del pregó a l’Ajuntament, comptarà amb 11 policies locals i amb una notable dotació d’efectius de protecció civil.

Pel que fa al pregó, l’acte més multitudinari del matí, hi haurà filtres de seguretat i de regulació de la capacitat, formats per efectius de seguretat, a les entrades dels carrers de Sant Francesc i del Vent. L’objectiu d’aquests controls és d’evitar l’entrada d’objectes que puguin ser perillosos (tals com pals o objectes punxants) i regular la capacitat per evitar aglomeracions excessives.

Dispositiu de més d’un centenar d’efectius per a l’horabaixa

La gran massificació, el dia de la Mucada, es produeix a la Plaça des Fossar a partir del migdia i, especialment, a partir de les 15 o 16h. A les 19h és quan la plaça pot arribar a aglomerar les 10 o 15.000 persones que assisteixen a la festa.

Per això, per a la tarda, delegació del govern i Ajuntament de Sineu han organitzat un amplíssim dispositiu de seguretat encaminat a evitar l’alteració de l’ordre públic (bregues, destrosses), l’assetjament sexual, els robatoris (afavorits per la proximitat física entre persones), les conductes incíviques, etc. Així, durant la tarda, hi haurà 35 policies locals, i 25 o més guàrdia civils, als que es sumaran efectius de seguretat privada, 15 membres de protecció civil, i tot el personal sanitari. En total, un centenar d’efectius vetlaran per un desenvolupament segur de la festa. Es designaran patrulles especials per a evitar les botellades en el polígon industrial i carrers de darrera de l’estació, i patrulles designades específicament al tractament i prevenció d’alcoholèmies i drogues.

Hospital de campanya

Desgraciadament les lipotímies i els comes etílics són habituals en festes com la del Much de Reig. També hi pot haver traumatismes per accidents, bregues, etc. i episodis d’abús sexual.

Durant la Mucada s’instal·larà un hospital de campanya a la Plaça des Fossar, i hi haurà dues ambulàncies (una de suport bàsic i una de suport vital avançat) permanents a disposició de l’equip d’emergències.

Pàrquings controlats

Els pàrquings habituals (Pou Llavoner, camp d’en Pineta, i entre la cooperativa i el polígon) tendran un horari de tancament. «L’objectiu és evitar botellades en acabar la festa» ha explicat el batle. Així, els pàrquings hauran d’esser desallotjats a partir de les 23:30h. De fet, la intenció és que la festa enguany acabi a les 21:30h en exteriors, i a les 22:30h s’aturi la música en interiors. L’Ajuntament passa pena que els forans després continuïn la festa en el llocs on tenen els cotxes aparcats, i per això ha establert un horari de tancament.

A part de l’horari, els aparcaments comptaran amb vigilància per part de membres de la seguretat privada contractats per l’Ajuntament, i amb personal que proveirà als externs d’informació sobre la festa: horaris, normes de civisme, etc.

Pla d’Autoprotecció i Junta de Seguretat

La Junta de Seguretat per a la Mucada 2022 va tenir lloc la setmana passada, amb la presència del batle de Sineu, policia local, representants de la Guàrdia Civil i membres de delegació del govern, per definir el pla que ha de garantir que la festa es desenvolupi amb les màximes condicions possibles de seguretat.

El batle ha informat que «des del govern també es va aprovar el Pla d’Autoprotecció, dissenyat pel despatx de Toni Aguilà» i que «entre aquest Pla i les decisions acordades durant la Junta de Seguretat, tenim la seguretat de la festa bastant encarrilada».


+info: demà i passat demà, dos articles més, un relacionat amb la polèmica pel preu de les begudes i les queixes dels bars per l’horari de tancament, i un altre relacionat amb el dispositiu de neteja i higiene després de la festa.   

  

About dingolasineu

Consell de redacció de la revista DÍNGOLA de l'Obra Cultural Balear de Sineu.

One comment

  1. RAFEL

    Bones estaria bé que des de l´Ajuntament ens informasin que ens costa als ciutadans la festa del Much i no me referesc a la festa del matí . Crec que ens quedariem fora paraules Per cert molts dels que es beneficien de la festa no han fet ni una triste aportació al programa de festes
    Gràcies

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: