Any Pons Frau (IX): La ferreria de mestre Joan Camps o La forja de Vulcà de Velázquez

Josep Pons Frau es formà a la Escuela Superior de Bellas Artes de San Fernando de Madrid entre 1904 i 1908 on va rebre una formació academicista que, entre altres coses, incloïa anades assídues al Museo del Prado a fer còpies dels clàssics. Una de les pintures que, d’ençà de la creació del museu el 1818, hi està exposada –i que de ben segur contemplà l’artista sineuer– és La forja de Vulcà pintada per Diego Velázquez (Sevilla, 1599-Madrid, 1660) el 1630, durant el seu primer viatge a Roma.

©Museo Nacional del Prado. Aquesta pintura narra el moment en què el jove déu Apol·lo comunica a Vulcà (déu del foc i protector dels ferrers) l’adulteri de la seva esposa Venus amb Mart (déu de la guerra) per qui està forjant una armadura (segons el breu relat d’Ovidi a Les Metamorfosis, llibre IV, 1).

La figura de Pons Frau ha estat estudiada per l’antropòleg llorità Andreu Ramis Puig-gròs, coautor del llibre Mallorca: Imatge fotogràfica i etnografia. L’arxiu de Josep Pons Frau (Ajuntament de Palma, 1991), que quant al caràcter documentalista de la obra fotogràfica diu: “No ens ha de sorprendre que és qüestioni el sentit documental de la fotografia de Pons Frau. És un argument atribuït a molts altres tipus de la fotografia des de ben enrere, i que apareix amb força quan s’oblida la naturalesa eminentment artística del mitjà, la que precisament no s’oculta en les seves imatges. La seva obra posa en evidència la dicotomia instantània versus posat, i les posades en escena, que gairebé podríem equiparar a teatralitzacions, tot i que ens activen una percepció de subjectivitat documental, ens permeten entrellucar amb un considerable rigor descriptiu unes determinades situacions culturals que d’altra manera no s’haurien pogut documentar gràficament“.
Una d’aquestes posades en escena, una composició del tot artística, n’és una fotografia de la ferreria de mestre Joan Camps i Frau Camps (Sineu, 1879-1970) que reprodueix l’esquema compositiu de l’esmentada pintura de l’artista sevillà.

La ferreria de mestre Joan Camps (ocupava l’immoble ubicat actualment al carrer dels Bous número 40), en el primer a la dreta Antoni Camps i Real (Sineu, 1913-1994) i a l’esquerra Joan Camps i Real (Sineu, 1910-Palma,?), ambdós fills de mestre Joan que està al centre. Al fons hi ha tres mossos que no hem pogut identificar. [01]


[01] Per a identificar les persones ens ha ajudat n’Amador Camps i Niell (Sineu, 1954), fill de n’Antoni Camps i Real i net de mestre Joan Camps. Quant als mossos, dels qui no hem pogut aclarir la identitat, n’Amador apunta que es pot tractar d’alguns dels següents: Perico Mascaró Mascaró, Francisco Abraham Escaleta, Biel Castell Castell o Tomeu Gelabert Bertola.

[text de Joan Vanrell]

About dingolasineu

Consell de redacció de la revista DÍNGOLA de l'Obra Cultural Balear de Sineu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: