Les pintades de la Nit de Halloween contra el patrimoni històric i els bens immobles particulars costaran molt de reparar, segons els experts

+info: això és una actualització d’aquesta notícia d’ahir (fes clic)

Durant la Nit de Halloween un grup de persones (havien de ser uns quants) va fer malbé patrimoni particular (façanes d’immobles, vehicles aparcats, etc.) i públic (mobiliari urbà, monuments històrics), amb destrosses i, principalment, pintades. També varen tirar alguns ous a façanes de cases.

Deim “un grup de persones” perquè no sabem ni l’edat ni cap característica d’aquests. De fet, la Policia Local ja estaria investigant i el mateix batle ha demanat cooperació de qualsevol persona que tengui informació.

DíNGOLA ha demanat opinió a arquitectes i aquests preveuen costos elevats de reparació del mal.

COM ES PODEN IMPEDIR LES PINTADES EN EL PATRIMONI HISTÒRIC?

  • És necessària més vigilància policial i sancions a qui malmeti el patrimoni?
  • Un circuit de càmeres seria suficient per dissuadir els actes vandàlics?
  • És una qüestió d’educació i consciència social que no s’arregla amb el poder coercitiu, cal incidir en l’educació i el civisme?

El Monument del Centenari de la plaça de Sant Marc torna a ser objecte de pintades, una acció incívica que no és el primer pic que succeeix. Podríem fer una enquesta i tots estaríem d’acord amb que els ítems plantejats són necessaris.

ELS FETS

La nit del 31 a l’1 de novembre, alguns individus, varen marcar les bolles i alguns paraments de pedra viva de l’esmentat monument amb pintura vermella. El resultat? Un valuós conjunt de 1945 fet malbé i una crida a la recerca d’informació per trobar-ne l’autoria. El mateix batle Tomeu Mulet ha demanat cooperació ciutadana per trobar els autors. Els sineuers es queixen de la imatge de degradació que provoquen aquests i altres grafits en patrimoni històric.

La imatge de degradació és evident. La Plaça de Sant Marc és el centre neuràlgic del turisme a Sineu, per exemple, i lloc de pas de centenars de sineuers cada dia.

L’OPINIÓ DELS ARQUITECTES CONSULTATS

I què pot fer l’Ajuntament, doncs, en aquest sentit? N’haurà d’assumir la neteja específica, el cost de la qual serà elevat atès que el suport és pedra calcària. S’haurà de provar amb un removedor químic, un dissolvent, i si no n’hi ha prou s’haurà de fer un rentat a pressió amb dissolvent o una neteja amb raig d’arena a pressió sense malmetre’n el suport. No serà barat.

La neteja d’aquesta mostra incívica és, doncs, una factura que assumirem tots els sineuers.

(Agraïments: a Cati Petita per algunes de les fotos i a Joan Vanrell per l’opinió especialista)

About dingolasineu

Consell de redacció de la revista DÍNGOLA de l'Obra Cultural Balear de Sineu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: