Any Pons Frau (XI): Postals i guies turístiques

Josep Pons Frau compaginà la seva tasca d’artista i professor amb la col·laboració en publicacions de caire divers i amb la difusió d’algunes de les seves imatges a guies turístiques i altres materials efímers dirigits als visitants. La professora María Sebastián, que ha estudiat la faceta d’il·lustrador de Pons Frau, apunta que la premsa i els diversos formats d’imatge múltiple foren un canal interessant per l’artista ja que li permeteren difondre la seva obra i crear-ne d’altres ex professo.
Quant a les postals, se’n conserven pocs testimonis i sempre es tracta de reproduccions pictòriques. La Casa del Libro de Palma en degué d’editar algunes, com la titulada «Les “Illetas”», on la tricromia que fa servir la impremta resulta en un gama de colors molt contrastada.

Anvers de la postal Les “Illetas
Revers de la postal Les “Illetas

A més de la que representa el molí d’En Moixetó, n’hi ha una altra amb una visió de la plaça del Fossar amb l’abeurador en primer terme.

Anvers de la postal Plaça del Fossar
Revers de la postal Plaça del Fossar

Pons Frau col·laborà amb imatges a algunes de les guies turístiques més populars de la primera meitat del segle XX. Així trobam imatges seves a Mallorca. Guía gráfica Costa (1930), de Josep Costa i Ferrer Picarol (Eivissa, 1876-Palma, 1971); i a la seva traducció a l’anglès sota el títol Majorca. Illustrated Guide.
Les seves fotografies de temàtica etnogràfica són les protagonistes d’un petit fulletó de finalitat turística, promogut pel Fomento del Turismo, del que s’han pogut documentar edicions en castellà, Lo típico en Mallorca, i alemany, Typisches aus Mallorca.

Coberta de Typisches aus Mallorca

L’exterior de la publicació es tanca amb dues pintures, un molí a la coberta (reprodueix una pintura que actualment està en mans dels hereus del batle Josep Oliver i Gacias Panerer (Sineu, 1906-1988)) i l’hotel Victòria des de la mar a la contracoberta.
A l’interior es reprodueixen les fotografies: Dentadora de falçs, Batent a l’era, Gerrer, Sopant a la llar, Ferrers a la forja, Matrimoni pagès, Filadores, Parral rústic, Sa matança d’es porc, Aparellant es canyissos, Ball típic i Paneré.
A més d’aquestes imatges de Sineu, s’hi inclouen dues vistes del Gran Hotel ⎯l’interior d’un saló i la façana⎯ i altres dues de les vistes de la badia de Palma des de la terrassa de l’hotel Victòria de Palma.

Joana Bernat i Campins Trinxetera (Consell, 1874-Sineu, 1946) de tant una falç
La segona fotografia correspon a la carrera de can Joan Ferriol Passol a les Cases Noves (actualment Voltants, 11). Els dos balladors són na Maria Ferriol i Vanrell Passola (Sineu, 1905-1973) i en Samuel Vilaire i Turull de Cas Català (Sineu, 1903-Alcúdia, 1970). Quant a la primera imatge, no ens ha estat possible identificar-ne el lloc.

[text de Joan Vanrell]

About dingolasineu

Consell de redacció de la revista DÍNGOLA de l'Obra Cultural Balear de Sineu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: