Any Pons Frau (i XII): El llegat de Josep Pons Frau


Com bé ens recorda l’antropòleg llorità Andreu Ramis, Josep Pons Frau no apareix a Viquipèdia. Aquest fet, fútil, anecdòtic i fàcil d’esmenar, és només un indicador del coneixement limitat que tenim, o teníem fins ara, d’aquest artista nat a la vila de Sineu el 1883 i traspassat a Palma el 1952.

Aquest 2022, Any Josep Pons Frau, ha servit per fer tot un seguit d’accions (una exposició monogràfica al Museu de Mallorca, la preparació del llibre Josep Pons Frau. Paisatge humà i territoris -en premsa- sobre les diferents facetes artístiques, recorreguts i conferències) encaminades a donar a conèixer la personalitat i l’obra d’un pintor, ceramista, fotògraf i professor que tengué el seu paper dins la plàstica de la primera meitat del segle XX a Mallorca.

Exposició monogràfica al Museu de Mallorca

No obstant això, Pons Frau ha estat un artista afortunat. Un personatge que ha assolit un cert reconeixement, el 1977 la Revista Teleclub va editar un monogràfic (http://ibdigital.uib.es/greenstone/sites/localsite/collect/premsaForanaMallorca/index/assoc/Teleclub/_Sineu_1/977_mes1.dir/Teleclub_Sineu_1977_mes12_n0013.pdf), el 1981 rebé un reconeixement institucional ja que l’Ajuntament de Sineu li dedicà un carrer, al costat de la seva casa de naixement -Can Tomeuet-. El 1991 s’edità una selecció dels fons fotogràfics cedits a l’Ajuntament de Palma per part de la seva família el 1969, un llibre amb una àmplia difusió.

Portada de la revista Teleclub
Retall de diari de l’exposició fotogràfica al Casal Solleric

Aquest ‘Any Pons Frau’, i les píndoles que hem anat fet mensualment en són un exemple, ens han permès conèixer un poc més sobre la personalitat i l’obra de l’artista sineuer.

Aquest dimarts, 27 de desembre, a les 19h es celebrarà l’Acte de cloenda de l’Any Pons Frau a la sala d’actes de l’Ajuntament. Es farà balanç dels actes realitzats durant l’any per part de les autoritats locals i família, hi haurà una mostra de pintura i ceràmiques de l’artista i la conferència ‘Sineu i l’obra de Josep Pons Frau’.

[text de Joan Vanrell]

About dingolasineu

Consell de redacció de la revista DÍNGOLA de l'Obra Cultural Balear de Sineu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: