Per què enguany la floració dels ametlers ha tardat més que de costum?

Durant febrer i març, a Mallorca es produeix un dels espectacles naturals més impressionants del camp mediterrani: la floració dels ametlers. Són milers les postals que s’han dissenyat a partir de la foto d’un paisatge cobert de blanc per la flor dels ametlers. Són milions les fotografies que s’han pres a les flors d’aquest arbre. És d’una grandiositat absoluta la quantitat de poetes i pintors que han agafat els camps d’ametlers florits com a motiu de la seva obra.

Tanmateix, l’ametler (Prunus dulcis) és un arbre al que, quan li toca, necessita fred. Cal que es donin unes certes condicions meteorològiques perquè s’activin els mecanismes fisiològics que duen a la producció de flors. Enguany ha estat un any especialment calorós, i ja hem informat que a llocs com Sineu s’han donat temperatures que mai s’havien registrat abans. Fins després de les festes de Nadal no va venir el fred. La neu a la Serra de Tramuntana és un aspecte sense importància, comparat amb l’infern de calor que hem passat nosaltres i la natura. Per això la floració dels ametlers s’ha endarrerit, i també anirà enrere la fructificació.

El paisatge d’ametlers florits té dos enemics perillosos: l’arribada a Mallorca, l’any 2016, del bacteri fitopatogènic xilel·la (Xylella fastidiosa), i els preus rebentats de l’ametla de Califòrnia, que fan que als pagesos no els surti a compte tenir ametlers sembrats.

Tot i això, finalment la flor d’ametler ha arribat. Esperem que puguem gaudir sempre d’aquest espectacle natural. Seria un desastre que no fos així.

Text i fotos:

Miquel Puiggròs Noguera (biòleg i coordinador de DíNGOLA)

About dingolasineu

Consell de redacció de la revista DÍNGOLA de l'Obra Cultural Balear de Sineu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: