


Durant febrer i març, a Mallorca es produeix un dels espectacles naturals més impressionants del camp mediterrani: la floració dels ametlers. Són milers les postals que s’han dissenyat a partir de la foto d’un paisatge cobert de blanc per la flor dels ametlers. Són milions les fotografies que s’han pres a les flors d’aquest arbre. És d’una grandiositat absoluta la quantitat de poetes i pintors que han agafat els camps d’ametlers florits com a motiu de la seva obra.
Tanmateix, l’ametler (Prunus dulcis) és un arbre al que, quan li toca, necessita fred. Cal que es donin unes certes condicions meteorològiques perquè s’activin els mecanismes fisiològics que duen a la producció de flors. Enguany ha estat un any especialment calorós, i ja hem informat que a llocs com Sineu s’han donat temperatures que mai s’havien registrat abans. Fins després de les festes de Nadal no va venir el fred. La neu a la Serra de Tramuntana és un aspecte sense importància, comparat amb l’infern de calor que hem passat nosaltres i la natura. Per això la floració dels ametlers s’ha endarrerit, i també anirà enrere la fructificació.
El paisatge d’ametlers florits té dos enemics perillosos: l’arribada a Mallorca, l’any 2016, del bacteri fitopatogènic xilel·la (Xylella fastidiosa), i els preus rebentats de l’ametla de Califòrnia, que fan que als pagesos no els surti a compte tenir ametlers sembrats.
Tot i això, finalment la flor d’ametler ha arribat. Esperem que puguem gaudir sempre d’aquest espectacle natural. Seria un desastre que no fos així.
Text i fotos:
Miquel Puiggròs Noguera (biòleg i coordinador de DíNGOLA)