Curiositats de la Setmana Santa sineuera (IX). Tres urnes de la Casa Santa

L’urna és l’element principal de l’escenografia característica de les Cases Santes.

Casa Santa a l’església del Monestir Concepcionista, 2022 (fotografia de Tià Terrassa)

L’objectiu primordial del Monument o Casa Santa és la reserva del Sant Sagrament del Dijous al Divendres Sant en una urna o arca eucarística. El muntatge efímer desenvolupava una doble funció: una d’espiritual i simbòlica, que ens recordava la presó del cos de Crist abans de la seva Resurrecció; i una altre de caire litúrgic i funcional, on l’estructura esdevenia el receptacle emprat per allotjar la Sagrada Forma consagrada a la missa del Dijous (on se commemora el Darrer Sopar, quan es fa la transsubstanciació, és a dir, quan el pa i el vi es transformen en el cos i la sang de Crist). 

L’urna de l’església de Sant Francesc de Paula

A l’església conventual es conserven uns fragments de l’antiga Casa Santa de la parròquia, del segle xvii. A la contrafaçana hi ha penjades l’estructura arquitectònica i quatre figures lleugeres que representen els profetes (Abraham, Moisès, Jacob i Noè).

També s’hi guarda el receptacle de la reserva eucarística, d’estil barroc i possiblement obra del pintor sineuer Pere Berga (Sineu, s. xvi-xvii). És una peça destacada del patrimoni eclesiàstic cultural de Sineu, a la part superior hi ha l’escut antic de la vila i a la porteta hi ha pintat el monograma del nom de Jesús JHS (Jesus Hominum Salvator: Jesús, Salvador de l’Home), atès que a l’interior s’hi guarda Jesús sagramentat.

L’urna de l’oratori de la Mare de Déu de Lorda

L’oratori del convent de Germanes de la Caritat de sant Vicenç de Paül va estrenar el 1933 una nova urna per al seu Monument, obsequi de l’escultor amateur Guillem Pastor i Beltran Garbull (Sineu, 1908-2000).

MONUMENTO. 10 de Abril de 1933, Guillermo Pastor Beltrán Sacristán de la Parroquia nos regala una “Urna” para el Monumento, construida por el mismo expresamente para nosotras. La bendice el Rdo. Párroco [Mn. Andreu Mas i Soto] privadamente (Arxiu Bartomeu Mulet. Carpeta de les Monges de la Caritat, fulls mecanografiats). 

Aquesta urna neogòtica, després del tancament del convent de la Caritat (2012), fou cedida a la família del donant i l’any passat es va emprar a la Casa Santa muntada a l’església del Monestir Concepcionista.

L’urna de l’església parroquial

Manna Absconditum (mannà amagat) podem llegir a la porteta de l’urna de la Casa Santa parroquial. El mannà és l’aliment que Déu donà al poble d’Israel durant la peregrinació a través del desert, i en aquest cas fa referència a l’aliment espiritual -l’eucaristia- que es guarda a l’interior (Joan 6, 1-15).

Acompanyant l’urna-sagrari hi ha a la part inferior una representació del vel de la Verònica i a la superior un sol il·luminat -en representació de la resurrecció- coronat per una creu amb el sudari -tots ells atributs de la Passió del Senyor-. Això ens indica com, des dels inicis, el monument de reserva no preservava només la funció eucarística sinó que també simbolitzava el sepulcre on Jesús trobà el repòs. 

La Casa Santa de la parròquia és de finals del s. xix i s’atribueix al pintor Vicenç Llorens i Rubí (Palma, 1877-1918) -es va muntar per darrera vegada el 2018- (Massay fotografia)

[text de Joan Vanrell]

BIBLIOGRAFIA

VANRELL TORELLÓ, Joan (2018) «Visures. Arquitectura efímera: La Casa Santa de Sineu», Díngola, núm. 28. Sineu: Obra Cultural Balear, pàg. 87-91.

AGRAÏMENT

A Mn Pere Fiol i Tornila (Inca, 1940), cronista diocesà, pels comentaris i observacions.

About dingolasineu

Consell de redacció de la revista DÍNGOLA de l'Obra Cultural Balear de Sineu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: