El C.IN.E. presenta un intens 2023 de suport a la creació: 18 companyies realitzaran residències a Sineu

El Centre d’Investigació Escènica (C.IN.E.) acollirà, durant el 2023, fins a 18 companyies (entre les quals 7 d’internacionals) per a realitzar residències, sis d’elles seleccionades en el marc del programa conveniat amb el Teatre Principal de Palma.

Cal destacar que s’han rebut, en la categoria de residències generals, més d’una cinquantena de sol·licituds de companyies d’àmbit local, nacional i internacional; aquesta dada fa palès el creixent interès que l’activitat del C.IN.E. genera dins el sector. 

Les companyies seleccionades a través de l’acord amb el Teatre Principal de Palma són: Cia. Laura de la Isla, Clownómadas, Cia. Ajpu, Cia. Eulàlia Bergadà, Cia. Cassanyes i La Mecànica.

La cia. Laura de la Isla treballa amb les ansietats, les pors i les depressions que envaeixen les persones actualment i no saben com aturar-ho o com demanar ajuda.

Clownómadas prepara un espectacle de circ avantguardista que fa servir diferents tècniques circenses amb un toc de màgia, teatre gestual i clown.

La Cia. Ajpu presenta Un desliz y cuatro ensayos sobre el miedo, un espectacle on s’utilitzen cintes aèries per exposar la relació espacial entre l’acrobàcia aèria, el cos i el risc. L’acròbata experimenta, analitza i exposa les seves pròpies pors prenent com a base les sensacions físiques i establint una relació directa de la por amb l’acrobàcia aèria.

La Cia. Eulàlia Bergadà presenta Sideral Garden, un projecte que es mostra com una forma de crear noves arquitectures escèniques i no pas com una obra amb una narrativa convencional. Aquest projecte s’adapta a diversos espais, entorns, territoris i esdeveniments i té una durada variable segons necessitats de cada espectacle.

La Cia. Cassanyes treballarà en Absurda i titànica aproximacio a la idea de bellesa, una obra que presenta la bellesa com una experiència no catalogable i on s’anima l’espectador a no cercar etiquetes, i a permetre’s viure sense tantes paraules.

La Mecànica treballarà en ODISSEA (títol provisional). Aquest projecte d’espectacle immersiu i interactiu de teatre físic per a espais no convencionals està dirigit a un públic adolescent i adults, i està vinculat a un projecte de mediació artística a l’illa de Mallorca.

El públic podrà gaudir de les mostres obertes que oferiran les companyies al C.IN.E. Podeu consultar la info als perfils de Facebook i d’Instagram del C.IN.E.


2023: un any per continuar potenciant la creació i les complicitats en xarxa. 

El C.IN.E. sempre ha cercat les complicitats d’altres centres o entitats similars o complementàries amb qui comparteix punts de connexió pel que fa a línia artística, relació amb les companyies i connexió amb el territori. Durant el 2023, aquesta xarxa es concreta en tres connexions estatals i internacionals, dues de les quals (Festival Z i The Art House) s’inicien el 2023: 

– Festival Z (Girona), dedicat exclusivament a la creació escènica jove (menors de 30 anys)

– The Art House (Eindhoven, Països Baixos), espai de creació liderat pel col·lectiu United Cowboys, amb 30 anys de trajectòria en l’àmbit del moviment i la dansa contemporània

– Irish Aerial Creation Centre (Limerick, Irlanda), centre de creació referent del vessant aeri del circ i la dansa. 

Aquestes complicitats permeten impulsar la creació balear, tot enviant companyies de les nostres illes a fer residències en aquests centres o festivals. Les companyies que realitzaran l’intercanvi el 2023 són Cia Ajpu (residència a Irlanda), Cia Cassanyes (residència a Girona), i Eulàlia Bergadà (residència als Països Baixos)

En el marc d’aquests intercanvis, el C.IN.E. acollirà tres residències: la irlandesa Kathleen Doherty, els artistes Florencia Martina i Fionn Cox Davies, residents als Països Baixos, i el català Oriol Borràs. 

El C.IN.E. també ha tancat una col·laboració amb FiraTàrrega, en virtut de la qual a partir d’enguany serà Espai Còmplice (a través del Festival Ciclop) de Territori Creatiu, el projecte global de la fira per donar suport a la creació contemporània en arts de carrer. D’altra banda, el C.IN.E. també dona suport a ICCAR, un projecte pioner de formació artística per a professionals de circ dirigit per Roberto Magro i el Circ Bover, i acollirà durant tres setmanes un dels mòduls del programa, amb els professionals Claudio Stellato i Nathalie Maufroy. 

About dingolasineu

Consell de redacció de la revista DÍNGOLA de l'Obra Cultural Balear de Sineu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: