Com va veure Sineu l’arxiduc?

L’arxiduc Lluís Salvador d’Àustria (1847-1915) va ser un dels nostres primers turistes residencials, en paraules d’ara. És ben coneguda la seva fascinació pels paisatges i pel patrimoni de Mallorca, i en va poder gaudir a voler com a gran propietari de possessions a la serra de Tramuntana. Pocs racons varen quedar desapercebuts per la seva mirada.

L’aristòcrata, nascut a Florència, va visitar Sineu en una de les expedicions amb què arreplegaria material per a confegir la seva obra Die Balearen in Wort und Bild geschildert (Les Balears descrites per la paraula i la imatge, en català). El Die Balearen, entre moltes altres, inclou una de les imatges “de postal” de Sineu, la vista del poble des del camí de Petra publicada l’any 1871. Encara ara, la zona més protegida per mor de la silueta que ofereix la línia d’edificis coronats pels arcs de l’església, el cimbori i el campanar.

El portal web diebalearen.com “Les illes Balears, abans i després” ahir va penjar una imatge que compara la pintura que va publicar l’arxiduc amb la imatge fotogràfica actual. Gràcies a l’ajustament de les dues imatges podem comparar quasi punt per punt els principals canvis que hi ha hagut, començant per l’aspecte urbanístic (on hi destaquen l’església abans de la ja propera ampliació i les monges tancades on no hi veuen la torre del palau) i acabant amb l’entorn rural de la zona del Camp d’en Pineta i l’Hort d’en Ferrer.

Les Illes Balears, abans i després es un projecte que neix l’any 2002 de la mà del dissenyador de continguts Lluc Julià Fàbregues. Consisteix a fotografiar una selecció representativa dels indrets il·lustrats als gravats continguts a l’obra Die balearen. L’objectiu és comparar l’estat de conservació del patrimoni cultural i l’evolució del paisatge de les illes Balears entre finals del segle XIX i el segle XXI. Això va néixer de la inquietud per crear eines per a prendre consciència, d’una manera atractiva i entenedora, de l’efecte que produeix l’empremta de l’home sobre el seu propi entorn.

A Instagram hi té un perfil amb més de 5000 seguidors @diebalearen:

La imatge de què us hem parlat, podeu trobar-la a https://www.diebalearen.com/mallorca/sineu/?fbclid=PAAabj0-602lJDXPDXSgqIdjBXXT_QwrBFBAanx12F9GjvwmXc-IoliI29OGs

Amb el dit o el ratolí de l’ordinador podeu desplaçar la barra separadora entre la imatge del segle XIX i la del segle XXI. Vejam si aconseguiu endevinar-hi les (més de) set diferències!

[diebalearen.com]

About dingolasineu

Consell de redacció de la revista DÍNGOLA de l'Obra Cultural Balear de Sineu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: