De Sineu a Lluc a peu

Ahir varen celebrar la 42a Pujada a Lluc a Peu des de la Part Forana.

Aquesta matinada, una setantena de sineuers, han participat en l’edició número 42 de la Pujada a Lluc a peu des de la Part Forana, un esdeveniment organitzat per l’Associació d’Antics Blavets de Lluc.

Aquest grup ha completat els 29 quilòmetres que separen Sineu del Santuari de Lluc en poc més de sis hores. Els organitzadors locals Pep Real i Riera Fideuer (Sineu, 1949), i Toni Comas i Ferriol Ganyot (Sineu, 1945), amb la col·laboració de l’Ajuntament de Sineu, han fixat uns punts d’avituallament per a proveir els peregrins d’aigua i fruita que han facilitat la pujada.

L’ESCUT DE SINEU AL CAMBRIL DE LA MAREDEDÉU DE LLUC (1985)

El 1984 es va celebrar el Centenari de la Coronació Pontifícia de la Marededéu de Lluc; la imatge de la Moreneta fou coronada pel bisbe Mateu Jaume i Garau, en nom del papa Lleó XIII, el 10 d’agost de 1884. En aquesta festa jubilar hi participaren tots els pobles de Mallorca atès que és la patrona de l’illa.

Arran d’aquesta celebració sorgí la idea d’instal·lar en el Cambril de la Marededéu, reformat per l’arquitecte Josep Ferragut i Pou el 1962, els 53 escuts heràldics de tots els municipis mallorquins “retent homenatge a la patrona de Mallorca”. L’ajuntament de Sineu encarregà l’escut de la vila, de pedra de Santanyí amb policromia, a l’escultor Mateu Forteza i Forteza (Manacor, 1931).[01] La peça fou presentada públicament amb motiu de la festa patronal de Sant Marc, el llavors rector Mn. Joan Torrens i Perelló (Llubí, 1942 – 2010) ho anunciava així:

Dijous [25 d’abril de 1985].- Festa de Sant Marc, patró del nostre poble. Les misses seran com els diumenges. Al vespre, a  les 8’30 Solemne Ofici concelebrat en què cantarà l’Escolania del “Blavets” de Lluc amb motiu del 50è Aniversari de “La Caixa” a Sineu. [02] També s’oferirà l’escut de la nostra Vila que l’Ajuntament ha sufragat per posar al Cambril de la Mare de Déu. Acabarà la festa amb un concert dels Blavets. Vos convidam molt especialment a celebrar la nostra festa patronal.

Nota: L’escut de la nostra Reial Vila està davant l’altar perquè pugui ser visitat per tot el poble a qui representa davant la Mare de Déu de Lluc, Reina de Mallorca (APS, Actes de Culto 1983-1987).

Escut de Sineu al cambril de la Mare de Déu de Lluc

El diumenge 28 d’abril una nodrida representació de sineuers pujaren a Lluc, a peu o amb autocars noliejats per a l’ocasió, per a fer entrega de l’escut al Santuari.[03] El blasó fou portat a l’esquena, des de Sineu fins a l’emplaçament definitiu, pel voluntari Tomeu Torres i Bernat de Son Marron (Artà, 1949).

En Tomeu de Son Marron, amb l’escut, davant la Font Coberta poc abans d’arribar a Lluc

[01] AMS, Comptabilitat de 1985: D Mateo Forteza Forteza escudo tallado Cambril Mare de Deu de Lluc, 55.000pts.

[02] La Caixa Rural d’Estalvis i Préstecs de Sineu, fundada el 1908, va ser absorbida el 1935 per la Caja de Pensiones para la Vejez y de Ahorros “La Caixa”.

[03] Diumenge [28 d’abril de 1985].- Celebració de la Pasqua familiar de Zona a Lluc presidida pel Sr. Bisbe. L’autocar pels qui hagin de pujar a peu des de Caimari partirà de la Plaça del Mercat a les 6 del matí i l’altre autocar a les 9. La tornada serà a les 5 del capvespre. L’Ofici a Lluc serà a les 11’30 (APS, Actes de Culto 1983-1987).

[text de Joan Vanrell]

About dingolasineu

Consell de redacció de la revista DÍNGOLA de l'Obra Cultural Balear de Sineu.

Deixa un comentari