Entrevista Jaume Santandreu

Aquest és només un boci de l’entrevista completa -4 pàgines- que trobareu en la versió en paper.

Santandreu: “l’església és un refugi de pederastes perquè el celibat va contra natura i el sexe és una necessitat, i la repressió sexual es desferma amb la figa que tens més a mà”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jaume Santandreu (Manacor, 1938) és el capellà més conegut de Mallorca, tot i que entre el clero la personalitat d’aquest manacorí singular provoca “urticària”. De fet, va ser expulsat dels estaments eclesiàstics per ser incòmode i per no callar-se les veritats. Ha estat missioner a Sud-Amèrica i a Àfrica i també va ser rector de Maria de la Salut. Com a escriptor té més de 20 obres publicades. I així i tot la seva és una vida dedicada als exclosos: des de fa anys gestiona el casal de Can Gazà, on viuen persones marginades.

Santandreu té un caràcter alegre i molt obert, que convida a pensar i a parlar assossegadament. En ell no hi ha res que sigui postís, molt manco el seu discurs, que no deixa indiferent a ningú. La visita a Can Gazà i l’entrevista s’allarguen durant hores, molt més del que havíem previst inicialment. No tenim espai suficient per explicar com és Can Gazà, però podem assegurar que ens va deixar veritablement impressionats i commoguts: “Ca’n Gazà va passar de ser una casa ufanosa al bell mig de fora vila a ser un enderroc al cul d’una urbanització”, diu Santandreu just en començar la conversa.


MARTA BERGAS / MIQUEL PUIGGRÒS
Jaume, t’ha vingut a veure algú d’aquest Govern?
No. Al principi del canvi de govern va venir el director general d’afers socials però no ha tornat més. També na Catalina Cirer (exbatlesa de Palma i ara Consellera de Benestar Social al Consell de Mallorca) va venir a una fireta que férem a sa Casa Llarga. I el bisbe va enviar una carta dient que no tenia temps de venir.

I això?
Mai ho ha vengut. Em va enviar una foto seva damunt una somera quan se’n va anar destinat a Oriuela (Alacant).

[…]*

Jaume, com definiries tot això que teniu muntat? Una ONG?
No, no. A una ONG el 80 % del que rep es gasta en burocràcia i publicitat i les ajudes no arriben a qui han d’arribar. A nosaltres, el Govern ens donava 30 mil euros anuals que és l’equivalent al sou del director d’una ONG, imagina’t. En canvi aquí tot arriba a ells, als que viuen i treballen aquí.

Vols dir que és vera això que molt del que donam a les ONG no arriba on ha d’arribar?
Bé, ja sabeu que jo he estat missioner a Perú i a Àfrica. I ja sabeu també que estic molt en contra de la jerarquia eclesiàstica. Però, també, és cert que qui més ajuda és l’església. A una monja de Sineu li donau unes sabates per a la gent de Burundi, i sabeu cert que aquelles sabates arribaran. I pel que fa a les ONG, encara que fan una tasca imprescindible, cal que canviï la burocràcia.

[…]*

Imaginam que la crisi ha accentuat moltíssim els problemes socials…
La crisi ha estat un tsunami. En 10 anys han vingut prop de 300.000 immigrants a Mallorca, persones amb una cultura i hàbits totalment diferents als nostres. Aquesta gent vingué per la crida feta pels capitalistes d’aquí: un negre cobra molt poc comparat amb un mallorquí. Sumau a tot això l’alta taxa d’atur. Jo si tengués 20 anys manco estaria tot el dia protestant a la plaça Espanya. Pffff [pensa un moment, bufa, i segueix], actualment caure en l’abisme és molt ràpid: de la normalitat a la marginalitat només hi ha uns mesos. Una persona ‘normal’, amb feina, doblers, casa, pot esdevenir un marginat en qüestió de mesos. Un aturat sense res a fer, sense duros, amb la dona que l’ha deixat, en unes setmanes pot esdevenir un alcohòlic, per exemple. Aquí hi vénen ‘pobres’ amb telèfon mòbil i cotxe, sabeu per què? Perquè són les darreres coses que posen a la venda: el cotxe els serveix per dormir-hi dins i el telèfon personal els dóna una certa independència i ‘dignitat’ davant la resta de mortals.

[…]*

Ets una persona coneguda, reconeguda i, per molts, una persona ‘non grata’. Per a qui ets ‘non grato’?
Rouco Varela, per exemple: la conferència episcopal va quedar ben retratada amb les seves declaracions sobre la Independència de Catalunya. Aviat diran que ser independentista és un pecat. L’església és Franco, no ha donat ni una passa endavant. És una mala gent. I fixeu-vos que el Govern ha retallat de pertot excepte a l’església. Per què? Perquè allà hi ha els vots!

La dreta actual està més a la dreta que fa un temps?
La dreta hi ha estat sempre. I la dreta extrema d’ara són els néts dels que a Manacor varen matar 900 persones.

[…]*

Dius que l’església desapareixerà…
L’església ja no tornarà mai a l’evangeli i, a més, s’ha convertit en una secta que l’ONU hauria de prohibir. No té democràcia interna, per exemple. Tampoc no respecta la dona, encara. I tot allò del sexe: l’església és un refugi de gays (perquè allà la seva condició està amagada i, socialment, no té cap connotació) i de pederastes (perquè el celibat va contra natura i el sexe és una necessitat, i la repressió sexual es desferma amb la figa que tens més a mà). No són ‘normals’ en res; a veure, com et pot aconsellar sobre res una persona que ni fa feina ni ha fet feina mai, que és fadrina, que en definitiva no sap res de la vida?

[pots seguir llegint aquesta entrevista fins al final -amb els bocins (*) que hi falten- en l’edició impresa de Díngola]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s