Entens la festa del Much? Breu guia de la festa pels forans

Com era previst, fa una estona s’ha penjat el vídeo promocional de la X Mucada. Les xarxes socials fa unes hores que ja en van plenes. Però, ho sabeu tot sobre la festa? Què cal saber per venir a la festa més esperada pels sineuers. Díngola us en fa un pessic.

[fotos de qualitat, al final de l’article]

 

Com va començar?

Fa una dotzena d’anys un grup d’amics va començar a fer dinars de germanor amb motiu de les festes de la Mare de Déu. Eren una trentena de joves que, aprofitant el temps d’estiu, les festes del poble i el fet de tenir una o dues setmanetes de vacances, organitzaven un dinar i una bauxa de capvespre. L’any després ja organitzaren aquest dinar de germanor diverses quintades. El vespre de la Revolta de Vilafranca de fa 10 anys, un grup de sineuers prengueren el caparrot del dimoni com a revenja per les corretjades que havien rebut, segurament merescudes, durant la festa. Va aparèixer, al cap de dues setmanes, en un dels dinars de germanor de Sineu. Aquests joves varen passejar el dimoni per tot el poble fent bulla, i un vilafranquer que venia a tocar les xeremies cada any (ja feien el jaleo amb motoret dins Can Castell) se’n va haver de dur la careta, que es pensaven haver perdut per sempre, cap a la vila.

En vista de l’èxit de l’acollida del dimoni vilafranquer, l’any següent a tres jovenets sineuers se’ls va escalfar la mollera i varen voler treure a passejar un “caparrot” propi de Sineu i varen pensar en el bou de la llegenda del puig de Reig.

La festa va anar creixent i, ara, deu anys després, aplega més de tres mil persones.

 

Quin és l’argument de la festa?

Ase d'una finca particular annexa al Puig de Reig, vestit amb els colors del Muc.

Ase d’una finca particular annexa al Puig de Reig, vestit amb els colors del Muc.

Entre Sineu i Sant Joan s’alça es Puig de Reig en forma de pa de sucre. La gent diu que dedins hi ha un tresor i que, per treure’l, han de donar tres vol­tes an es puig amb un glop d’oli verjo dins sa boca a les dotze de la nit. Si n’hi hagués cap que acabàs de donar sa tercera volta, tot d’una li sortiria un bou amb una candela encesa damunt cada banya, i tot corrents s’enfonyaria dins una cova, i per endins i per endins. Pitjant-li darrera, es bou no s’aturaria fins a un caramull d’una cosa negra. Es bou hi travelaria, li caurien ses candeles i pegarien foc an allò negre: faria un tro ferest i tornaria un caramull de dobles de vint d’es comú d’un formiguer gros”.

És un boci de la llegenda del Puig de Reig, que dóna nom i argument a la festa més esperada pels sineuers i, sense cap dubte, una de les més friki dels Països Catalans.

 

La romeria al Puig de Reig

És l’acte del matí, el més local. L’any passat hi assistiren unes set-centes persones, la majoria locals. Els sineuers endiumengen els seus vehicles o bicicletes i van en romeria al puig per fer invocar el Muc. Tot i que els mitjans de comunicació (diaris, però especialment la televisió) solen cobrir l’acte del matí, és la part de la diada que s’ha mantingut més inalterable i més local, sense assistència de grans quantitats de forans. Des de fa dos anys, abans de la romeria els sineuers es congreguen en un berenar conjunt en la mukerricotaberna.

Centenars de persones aclamant al Muc durant el pregó de l'ajuntament.

Centenars de persones aclamant al Muc durant el pregó de l’ajuntament.

 

El pregó

És possiblement el moment més emotiu de la diada i, amb tota seguretat, un dels més massificats. Més que res pel petit tamany de la plaça de davant l’ajuntament. Centenars de persones es congreguen davant la sala per escoltar el pregó, normalment de la ma de Rafel Amorós López, poeta alternatiu. Les càmeres d’IB3 i tots els diaris solen ser presents aquest moment. Tot d’una després comença l’encèrvol, una espècie de correguda del tipus de Sant Fermin de Pamplona.

 

Els dinars de germanor

Els restaurants i cellers s’omplen de gent aquest dia. Les places i els carrers són plens de sineuers i externs, morts de gana i, principalment, de set. Abans es feien dos grans dinars, un de mascles i un de femelles, però darrerament el nombre de dinars de diferents bandes i grups s’ha multiplicat exponencialment i rar és el bar, restaurant o celler que no té ple aquest dia.

 

S’encuentro

És un dels actes centrals. A mig horabaixa milers de sineuers i externs ja han agafat lloc en la Plaça des Fossar, on té lloc la processó de s’encuentro entre el Muc i la Muca (copiant, això si, la solemníssima processó de l’encontre del dia de Pasqua de Resurrecció). Una vegada el Muc i la Muca es troben, l’explosió d’alegria i color és inexplicable si no es viu en directe. Milers de persones desfermades, botant d’alegria i gaudint dels moments més centrals de la festa. A partir d’aquí, l’entrada del mobilette dins el Cafè de Can Castell i, cada dos anys, els Jochs Phlorals per a substituir els dos protagonistes de la festa (Muc i Muca). El Muc i la Muca (Joan Toni i Marga) regnen per dos anys i enguany no toca renovació.

 

El color rosa

El 'caixer senyor', un dels personatges més aclamats l'horabaixa.

El ‘caixer senyor’, un dels personatges més aclamats l’horabaixa.

És el color oficial de la festa. Rosa pastel (que no pastís). Els estancs, les papereries, les tendes de roba, els souvenirs, les tendes de tot a 100 i el basar xinés del vial de circumval·lació acaben tots les existències de materials i objectes de color rosa. Xancles de goma, muntures d’ulleres,  capells de palla grossos, minifaldilles molt curtes per mostrar cuixeta, shorts, espardenyes, bosses de ma,… tot de color rosa. Les samarretes oficials de l’any passat foren dissenyades per l’alemanya Irene Peukes, exdissenyadora de Camper, i les d’enguany pel barceloní Francesc Capdevila Max, il·lustrador i dibuixant de còmics.

 

La festa més solidaria

Els beneficis de la festa són destinats cada any a causes benèfiques. L’any passat, Can Gazà, el casal de pobres de Jaume Santandreu, va rebre 4.000 € dels sobrants de la venda de camisetes i marxandatge mucal. Enguany, tot i que part dels beneficis es destinaran a famílies desfavorides o en risc d’exclusió social al mateix municipi de Sineu, la greu tragèdia de l’incendi que està cremant la part occidental de Mallorca ha fet que s’hagi destinat una partida al GOB per a la recuperació de finca de La Trapa.

 

Qui han estat el Muc i la Muca aquestes passades edicions?

Per ara les parelles han estat les següents: Toni Florit amb Magdalena Ramirada, Maties Ferriol amb Antònia Ferriol, Amador Gacias amb Antònia Romero i, enguany, els dos germans Joan Toni Barceló i Marga Barceló. L’any que ve hi tornarà haver Jochs Phlorals, una competició en la que la parella guanyadora és nomenada automàticament successora de la parella vigent.

 

Quanta gent s’espera?

Díngola recomana un consum responsable d'alcohol.

Díngola recomana un consum responsable d’alcohol.

La romeria del matí aplega unes set-centes persones, majoritàriament sineueres i sineuers. És la part més solemne i protocol·lària de la festa. No hi ha música (només els xeremiers) i poc alcohol (un bidó de pomada i uns quants bidons de cervesa que duen en un camió). És sentiment, lo del matí. Identitat. Orgull de poble.

Cap al capvespre, en base als càlculs segons models bioestadístics bastant fiables i tenint en compte el número de camisetes venudes (i extrapolant amb la gent que no vesteix camiseta oficial), unes tres mil persones haurien passat pels diferents actes.

Hi ha gent que ja sosté que s’ha arribat al màxim desitjable i que la festa no pot créixer més. Biniali i Sa Pobla són posats com a exemples en els que la massificació ha acabat destrossant la festa als locals.

 

Com arribar?

Sineu és una de les poblacions més ben connectades de Mallorca. Es pot arribat de qualsevol dels costats de la illa, ja que és ben enmig i té molt bones carreteres que connecten amb Manacor, Inca i Palma. Per altra banda, té estació ferroviària, que connecta Sineu amb Palma o Manacor cada quaranta cinc minuts. Recomanem l´ús de transport públic, especialment si es té previst de consumir alcohol durant la festa.

 

Què dur i com venir?

S’ha de tenir en compte que dia 14 s’assoliran fàcilment 38 ºC en les hores centrals del dia, amb una humitat bastant elevada. S’aconsella roba còmoda: elles solen dur shorts i tirants o, en tot cas, la samarreta oficial del Muc; ells, calçons pirates i T-shirt. Les ulleres de sol i el capell són imprescindibles. Es recomana també dur una bossa o motxilla, i no dur les claus o monedes dins les butxaques (no pels robatoris, que no n’hi sol haver, sinó per comoditat i evitar pèrdues).

 

Hàbits de comportament

S’aconsella menjar a bastament durant els dinars de germanor, per fer paret, i no sobrepassar-se en el consum l’alcohol. Es demana als externs màxim respecte durant els actes més ‘solemnes’ (especialment el matí). Es demana a tots els assistents que facin ús dels urinaris i banys públics, instal·lats per a l’ocasió, i que es desisteixin d’orinar en el carrer. De la mateixa manera es demana civisme i respecte (amb el poble, els veïnats, la neteja, el renou, etc.).

fotos extretes d’aquí: àlbum de Macià Puiggròs.

About dingolasineu

Consell de redacció de la revista DÍNGOLA de l'Obra Cultural Balear de Sineu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: