Acaben les excavacions amb la troballa del que podria ser una urna funerària

Només se n’ha trobat la meitat i està fabricada en un marès de molt bona qualitat, que podria procedir de Santanyí. La datació és, a hores d’ara, encara incerta, però si fos una urna romana, l’hauríem de situar entre els segles II abans de Crist i el III de la nostra era.

Segons comenta un dels codirectors, Mateu Riera, “aquesta era una de les principals curolles que teníem en començar aquest projecte arqueològic: trobar material funerari que ens conduís a confirmar que la cova és realment un columbari romà”. No obstant això, Riera manté certs dubtes sobre aquesta peça atès que és més llarga del que sol ser habitual en aquests casos i això podria voler dir que es tracta d’un altre tipus d’estri.

image

La peça trobada ahir i que podría ser part d’una urna

“Una pica, sense anar més lluny”, apunta l’arqueòleg. Fermant caps, per tant, i si es corroboràs que és una urna, es tancaria el cercle perquè aquesta peça estaria clarament associada al pivot d’àmfora que es trobà fa uns dies. Totes dues descobertes donarien solvència a a la tesi de l’ocupació romana en aquest indret de Sineu. Els investigadors Josep Maria Puche (de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica), Mateu Riera (adscrit a l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica) i Antònia Martínez (que estudia els materials), sostenen que el tros d’àmfora és una importació del Tarraconense produïda entre Tarragona i Girona.

ELS INTERRROGATORIS QUE PRESENTA EL TERRENY

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Els arqueòlegs sospesen si d’aquest indret s’extreia argila

Un altre aspecte que desconcerta els arqueòlegs és la peculiaritat del terrenys. Hi ha un gran retall i això podria apuntar en dues direccions: que aquí hi hagué una torrentera o bé una explotació d’argila o de carreus. En el primer dels casos, el material romà (fins ara escàs), estaria encara més avall en el subsòl; en canvi, si va ser una gravera, ja no es trobaria cap més material perquè voldria dir que tot estrà remolcat. Saber quin dels dos escenaris és el correcte dependrà de la documentació que hi pugui haver sobre aquest lloc i de si finalment se pot dur a terme en posteriors campanyes una excavació amb maquinària.

QUÈ PASSARÀ EN EL FUTUR?

Avui els arqueòlegs posen punt i final en aquesta apassionant campanya arqueològica que deixa més preguntes que respostes. Si el Consell segueix aportant el finançament necessari per excavar l’estiu que ve, la propera passa seria fer proves de carboni 14 a la pàtina de calç de la cova. Això permetria precisar-ne la datació. Riera apunta que una altra de les fites per al 2015 és explorar la possibilitat de fer un estudi amb un georadar (tècnica que permet, sense excavar, conèixer que hi ha en el subsòl). Aquesta eina donaria informació sobre si hi ha més coves dins el perímetre objecte d’estudi.

L’Ajuntament de Sineu, amb la regidora de Cultura Maribel Arnau al capdavant, ha mostrat molt d’interès en aprofundir i conèixer els usos que tingué aquest indret sineuer. De fet, al desembre el consistori programarà una conferència sobre la cova del molí de’n Gaspar.

 

 

 

 

About dingolasineu

Consell de redacció de la revista DÍNGOLA de l'Obra Cultural Balear de Sineu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: