Com vàrem perdre la llibertat, els mallorquins? Demà ‘Balutxo’ us ho explica

Tomeu Mestre parlarà sobre la fi de la Guerra de Successió aquest dissabte a Sineu.

Tomeu Mestre parlarà sobre la fi de la Guerra de Successió aquest dissabte a Sineu.

Bartomeu Mestre i Sureda, Balutxo, ofereix aquest dissabte una conferència sobre el tricentenari, convidat per la revista Díngola, l’OCB i la Biblioteca Municipal. Balutxo, escriptor i polític (ha militat en el PSM i a Esquerra Republicana, i hi ha ocupat càrrecs importants), és conegut també pels seus estudis i adaptacions de Guillem d’Efak, i per haver estat responsable de l’Obra Social i Cultural de la caixa “sa Nostra” durant set anys.

Aquest dissabte, sota el títol “En el Tricentenari de la Guerra de la Successió i les seves conseqüències: els Decrets de Nova Planta”, el ponent dissertarà sobre els fets que suposaren la pèrdua de llibertats de Mallorca i que la dugueren a formar part de la corona espanyola. Serà a la sala de batles de l’Ajuntament de Sineu, a les 20h.

CATALUNYA-GUERRA-DE-SUCCESSIÓ_web1

Què és el Tricentenari?

tricentenari - copiaAquest 2015 es compleixen 300 anys de la fi de la Guerra de Successió i de la pèrdua de llibertats de Mallorca. Després de les capitulacions del Regne de València, el 1707, i del Principat, el 1714, el 1715, exactament el 28 de novembre, Mallorca va caure també sota l’ocupació borbònica i es va promulgar el corresponent Decret de Nova Planta.

Mallorca va ser el darrer bastió en l’enfrontament contra Felip V i va resistir fins el juliol de 1715. Les tropes borbòniques van entrar a Palma l’11 de juliol de 1715, completant la conquesta de l’illa de Mallorca, les Pitiüses s’havien rendit tot just una setmana abans. Des del 1708 Menorca era controlada pels anglesos i no s’incorporaria a la corona d’Espanya fins el 1802. El 28 de novembre de 1715 es promulgava el Decret de Nova Planta, que abolia el dret mallorquí.

La Comissió organitzadora del tricentenari (Obra Cultural Balear, Grup Blanquerna, Assemblea Sobiranista de Mallorca, Institut d’Estudis Catalans…) aposta per una visió de futur que es plasma en el lema ‘Del decret de Nova Planta al Dret a decidir’. Per això durant tot aquest any 2015 es recordarà i divulgarà el coneixement d’un fet del que, a escala popular, se’n saben poques fites.

 

About dingolasineu

Consell de redacció de la revista DÍNGOLA de l'Obra Cultural Balear de Sineu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: