El llit de la Marededéu morta ja està muntat

El proper dissabte, 15 d’agost, es recorda la mort de la Marededéu i la seva ascensió al cel en cos i ànima. En el cas concret de Mallorca aquesta celebració pren forma material en el muntatge del llit de la Marededéu morta. Es tracta d’una festa religiosa, però també una tradició cultural i patrimoni històric, per aquest fet la Diòcesi, el Consell de Mallorca i la societat civil editen, des de fa sis anys, un catàleg que recull tots els llits exposats a Mallorca i que enguany, a la portada, reprodueix la talla de la Marededéu morta del Monestir de la Concepció de la Verge Maria de Sineu [www.assumpciodelamarededeu.net].

Avui dematí, un grup de voluntaris han procedit al muntatge del llit de la Marededéu morta de l’església parroquial on, el proper divendres 14, després de la Processó de l’Enterro, s’hi col·locarà la imatge de la Marededéu i hi estarà exposada durant la vuitada de la festa.


 

2015-08-07-Secció Religió_llit de la marededéu mortaL’escenografia del llit de Sineu, que com diuen Jaume Llabrés i Aina Pascual es pot comprovar ‘com un muntatge senzill es pot compensar amb la poètica, purament romàntica, de com els àngels acompanyen la talla de la Dormició’, és obra de l’escultor manacorí Miquel Vadell Pastor i consta d’un gran cadafal escalonat adornat amb els típics cossiols d’alfabeguera i de bellveure, i el llit, on reposa la talla, amb un àngel de grans dimensions i un querubí als peus. Aquest tàlem es va estrenar el 15 d’agost de 1943 i les despeses de construcció varen córrer a càrrec de Martí Riumbau Lazcano. L’anterior llit estava en mal estat de conservació (vide: Revista Sinium, núm. 16 de 1911), aquest s’havia restaurat el 1915 (entre l’Ajuntament i la Parròquia, AMS 1/9 Actas de Sesiones 1912-15) i definitivament es retirà fa 72 anys -se’n conserva la consola barroca a l’Oratori de Sant Josep-.

Completen l’exposició les corones i atributs dels dotze apòstols que acompanyaven la processó de l’Enterro de la Marededéu.

 

About dingolasineu

Consell de redacció de la revista DÍNGOLA de l'Obra Cultural Balear de Sineu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: