Es reobre el debat sobre les joies vives de les Corregudes del Cós

Les tradicionals Corregudes del Cós s'hauran d'adaptar a la nova legislació que aprovarà el nou govern progressista. (foto: Macià Puiggròs)

Les tradicionals Corregudes del Cós s’hauran d’adaptar a la nova legislació que aprovarà el nou govern progressista. (foto: Macià Puiggròs)

La pluja va fer suspendre enguany les Corregudes del Cós del dia de la Mare de Déu d’agost, ara fa just una setmana (fes clic aquí). Més o menys al mateix temps, la declaració de molts municipis com a antitaurins saltà a l’actualitat i va ser tema de portada en molts mitjans autonòmics. I com no podia ser d’una altra manera, les joies del pollastre i el conill per els vencedors de dues de les curses de dia 15 tornaren ser motiu de debat.

El debat es reobrí en algunes taules progres i era un calcat del mateix debat que, ara fa dues legislatures, obrí Esquerra Republicana a través del seu regidor Julià Gayà Amorós. Aquell temps l’esquerra estava a l’oposició, però ara governa. Dins un gruix de la progressia sineuera es considera que actualment no té cap sentit mantenir el patiment d’un pollastre o d’un conill vius, penjats d’una canya, a les altíssimes temperatures del migdia de dia 15 d’agost.

A Mallorca hi ha vint municipis declarats antitaurins i només tres places actualment en actiu (Muro, Alcúdia i Palma). De fet Mallorca destaca sobre la resta de l’Estat Espanyol pel que fa a la declaració de municipis antitaurins.

Julià 'Amorós' (Gent per Sineu), va presentar una moció per substituir els animals vius oferits com a premis en les Corregudes del Cós, fa dues legislatures, quan era regidor de l'oposició per Esquerra Republicana.

Julià ‘Amorós’ (Gent per Sineu), va presentar una moció per substituir els animals vius oferits com a premis en les Corregudes del Cós, fa dues legislatures, quan era regidor de l’oposició per Esquerra Republicana.

Pel que fa al cas dels animals penjats de les joies a Sineu, algunes persones promotores del debat sostenen que és un doi excusar-se en tradicions, i sostenen que els toros també són tradició, “com tirar una cabra des d’un campanar també ho era”. Així per exemple, la sineuera Ana Martínez considera que “les festes tradicionals no deixen de ser tradicionals per canviar un animal de veres per un de plàstic o per un cartell que posi ‘pollastre’ i si volem que la tradició perduri ens hem d’adaptar al segle XXI”. Ella creu, per exemple, que la joia podria ser un cartell o un tiquet que servís per, després, quan el guanyador volgués, bescanviar per l’animal de veritat a l’ajuntament o on li diguessin.

A Can Picafort ja fa uns anys que la tradició de l’amollada d’ànneres vives s’ha substituït per ànneres de plàstic.

L’actual govern autonòmic (socialistes i ecosobiranistes) farà una llei aquests propers mesos que, tanmateix, prohibirà moltes de les pràctiques que fan patir els animals.

 

About dingolasineu

Consell de redacció de la revista DÍNGOLA de l'Obra Cultural Balear de Sineu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: