A finals de desembre l’Ajuntament estarà adaptat a la llei de transparència

La web de l'Ajuntament està sent renovada actualment, i segons fonts del consistori, a finals de desembre, quan entri en vigor la llei de transparència, ja hi haurà vigent una nova versió.

La web de l’Ajuntament està sent renovada actualment, i segons fonts del consistori, a finals de desembre, quan entri en vigor la llei de transparència, ja hi haurà vigent una nova versió.

A finals de desembre, quan es compleixi el termini, estarem adaptats a la llei”, ha assegurat a Díngola el regidor d’hisenda Pep Lluís Tugores, un dels afectats per l’entrada en vigor de la Llei de Transparència. La Llei 19/2013, de 19 de desembre, de transparència, accés a la informació publica i bon govern, donava dos anys més als ajuntaments per adaptar-s’hi, és a dir fins el proper desembre. Aquesta llei té per objecte ampliar i reforçar la transparència de l’activitat pública, regular i garantir el dret d’accés a la informació i establir les obligacions de bon govern que han de complir els responsables públics.

Segons va informar fa dos mesos Carles Ramis, responsable de la regidoria encarregada de la web de l’Ajuntament, una de les primeres tasques que va encarar el consistori va ser l’actualització de la informació de la web. “Tanmateix amb aquesta pàgina web que tenim ara no es pot fer res”, ha dit avui Tugores, que ha informat que s’està renovant completament la web per adaptar-la a la llei.

De tota manera, segons fonts a les que ha tengut accés Díngola, complir bé amb la llei de transparència serà difícil en ajuntaments petits, on normalment no es té un gabinet de premsa o el personal no està format per sintetitzar la informació o ‘fer-la digerible’. En aquests casos es tem que el que facin aquests ajuntaments sigui publicar dades i no informació.

 

Què és transparència?

Publicar informació no és exactament el mateix que publicar dades.

Publicar informació no és exactament el mateix que publicar dades.

La llei de transparència implica un canvi de mentalitat que, probablement, en alguns consistoris serà difícil d’aplicar. Es tracta d’un canvi ‘cultural’, no només metodològic.

Transparència no és publicar totes les dades, que un ciutadà corrent tanmateix no podrà entendre. Transparència és, en canvi, informar sobre aquestes dades, estructurar-les. Un exemple clar són els pressuposts de Sineu. A una persona poc versada en política o en economia, de poca utilitat és dir-li que l’any passat hi va haver un superàvit de 608.000€, perquè no entén que comporta això. Aquesta persona tampoc ha de menester saber totes les entrades i sortides que té el consistori, per exemple, perquè no les podrà assimilar. El que necessita saber és, en canvi, quins doblers gastarà el consistori en les festes de l’any que ve o que li costa al poble el personal de neteja que té.

Per altra banda, també canvia la filosofia del dret de consulta d’expedients, perquè aquest és poc útil per una persona del carrer, i es tendeix cap a una mentalitat del dret a la informació (administració líquida, se’n diu). Això vol dir que una persona no té perquè preocupar-se de cercar entre una espessa informació burocràtica, sinó que la pròpia administració ha de tenir vies per informar als ciutadans. Posem per cas que l’Ajuntament de Sineu ha d’obrir un carrer nou: no han de ser els afectats per l’obertura d’aquest carrer els que han d’anar a cercar la informació (de vegades molt tècnica i de vocabulari inintel·ligible), al reves, ha de ser el propi departament d’urbanisme que facilitarà tal informació, estructurada i ben explicada, a través dels canals de comunicació pertinents (web de l’Ajuntament, etc.).

Si la llei de transparència aconsegueix complir la seva finalitat, el ciutadà de carrer podrà tenir una mentalitat més crítica vers els que administren els seus doblers (imposts, taxes…) i, teòricament, els casos de corrupció haurien de ser més difícils.

 

About dingolasineu

Consell de redacció de la revista DÍNGOLA de l'Obra Cultural Balear de Sineu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: