Què hem de fer amb el Teleclub?

La imatge del majestuós edifici de Ca Don Enric es tapada en part per l'edifici del Teleclub, de les darreries del franquisme.

La imatge del majestuós edifici de Ca Don Enric és tapada en part per l’edifici del Teleclub, de les darreries del franquisme.

L’edifici del Teleclub és de principis de la dècada dels anys 70, i just davant es troba un dels casals més majestuosos del casc urbà sineuer, Ca Don Enric. Els actuals propietaris del casal només restauraran aquest si li veuen viabilitat econòmica, i aquesta viabilitat passa per la demolició del Teleclub i la construcció d’una plaça-mirador en el seu lloc. És aquest un projecte gens nou i del que s’ha parlat sovint, tant a nivell de consistori com a nivell de societat.

El tema ha renascut aquestes darreres setmanes quan es va saber que els actuals concessionaris de l’edifici municipal no renovarien el contracte. Díngola ha sabut que fa dos anys es va fer un projecte de reforma de l’edifici. Els propietaris sufragaven la reforma a canvi d’ampliar la concessió per un grapat d’anys més, de la mateixa manera que es va fer amb la concessió del poliesportiu de Son Magí. Tanmateix, el projecte no va fructificar.

Ca Don Enric és un dels edificis principals de l’skyline del poble, un edifici neogòtic que data del 1884, i que va ser propietat dels comtes d’Espanya fins l’any 2000, quan va ser adquirit per l’empresa COOL Position S.L. i, després, per KÜHN Inversiones S.L., l’empresa del conegut empresari immobiliari alemany Matthias Kühn, casat amb la vedet més famosa dels anys 70 i 80, Norma Duval. Durant la primera dècada del segle XXI l’empresa de Kühn va reformar la façana de l’edifici i la reforçar-ne l’estructura, amb la pretensió de fer-hi un hotel de 5 estrelles, la seu central de la Immobiliària Kühn&Partner o, fins i tot, una escola d’alta cuina. El principal obstacle ha estat històricament (i encara ara és) el Teleclub.

El Teleclub és fruït del desarrollisme franquista, quan la dictadura pegava les darreres esperonejades i el règim construí edificis similars que, amb el temps, acabarien sent casals culturals pel poble. De fet, l’any 1977 (dos anys abans que Jaume Ferriol Curolla arribàs a la primera batlia democràtica de Sineu), el Teleclub va passar a ser la Casa de Cultura. Va ser fins l’any 1986, quan va ser cedit a la 3a Edat. Actualment és un edifici polivalent que l’Ajuntament usa per fer alguns actes. El bar annex és atorgat segons un sistema de concessió per anys, com el restaurant del poliesportiu.

Matthias Kühn, casat amb la famosa vedet Norma Duval, és el propietari de Ca Don Enric.

Matthias Kühn, casat amb la famosa vedet Norma Duval, és el propietari de Ca Don Enric.

La demolició de l’edifici del Teleclub suposaria una despesa important pel consistori, però el mateix Matthias Kühn va afirmar fa uns anys que aquesta podria ser negociable i que l’inversor alemany estaria disposat a sufragar tot o part d’aquest cost. Un problema afegit es que l’Ajuntament queda sense un local de característiques semblants per suplir-lo. Alguns partits amb representació municipal duien la demolició del Teleclub en el seu programa electoral.

Podeu ampliar aquesta informació en les pàgines 19 – 21 del número 12 de la revista Díngola en paper. En aquest número férem una enquesta demanant als sineuers què s’havia de fer amb el Teleclub.

 

Dóna’ns la teva ajuda

Tens cap foto de la placeta que hi havia davant el casal, abans de construir el Teleclub? Sabem que és difícil; fa cinc dècades d’això. Però si en tenguessis cap, t’agraïrem ens la facis arribar. Posa’t en contacte amb nosaltres escrivint a sineu@ocb.cat o fent clic a contacta’ns en el menú superior.

 

Dóna’ns la teva opinió

 

About dingolasineu

Consell de redacció de la revista DÍNGOLA de l'Obra Cultural Balear de Sineu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: