L’Església s’endiumenja per aquestes festes de Nadal

Dos elements caracteritzen l’ornamentació dels temples religiosos per al cicle nadalenc: les neules i el betlem.

El betlem és la representació figurativa del naixement de Jesucrist i constitueix una de les tradicions més arrelades a les llars illenques. Dins la capella del Cor de Jesús, seguint la tradició de confeccionar-lo el dia de Sant Tomàs, des d’ahir 21 de desembre es pot visitar el betlem parroquial –el dissabte de Nadal es col·locarà la figura del Bon Jesús- i romandrà instal·lat fins el dia de la Candelera, el 2 de febrer.

Les neules són uns fulls prims -antigament de pasta de farina cuita- que es pengen de les llànties, dels salomons i del llantoner que en origen acomplien una funció de calendari religiós: col·locades el quart diumenge d’Advent marcaven el temps que mancava per arribar a Quaresma. Ja fa anys que s’havia perdut aquesta simbologia, però enguany, coincidint amb la reinstal·lació del llantoner, s’han penjat al llantoner tantes neules grosses com setmanes i petites com dies falten, partint del dia de Nadal, per començar la Quaresma -el dimecres de cendra-. Aquest enfilall de neules -amb un motiu d’una escudelleta del Museu Parroquial- ha estat realitzat per la Germana de la Caritat Sor Margalida Torelló Vanrell. Enguany, el dia de Nadal és en divendres, per tant, falten cinc dies pel dimecres i fins al dimecres de cendra (10 de febrer de 2016), sis setmanes.

(fotos: Joan Vanrell)

 

About dingolasineu

Consell de redacció de la revista DÍNGOLA de l'Obra Cultural Balear de Sineu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: