Demà s’exposarà part de l’os del braç de sant Sebastià, copatró de Sineu

Demà és Sant Sebastià, màrtir cristià de l’època de la gran persecució, protector contra la pesta i copatró del nostre poble. El culte a aquest sant començà en el segle IV, és considerat un dels catorze sants auxiliadors -un grup cèlebre per ser especialment eficaços per respondre a les invocacions dels fidels-. De temps molt antics va ser invocat com a protector contra la pesta, fent competència temps després a Sant Roc, l’altra copatró sineuer.

foto (45)El culte a ambdós copatrons ja era patent al segle XVI amb una presència destacada al retaule major de l’església parroquial i que es va mantenir quasi fins a final del segle XX. De fet per la diada del màrtir hi havia ofici solemne i processó amb el Braç de Sant Sebastià. Aquesta relíquia figura inventariada el 1788 i té una estreta relació amb un fet ocorregut a mitjan segle XVI a Ciutat. Just després de la guerra de les Germanies, es va declarar a Palma una terrible pesta que tenia la ciutat sumida en la desesperació. Es donà la casualitat que en aquell moment va fer escala al moll -amb la intenció d’estar-hi uns dies i continuar el viatge- un vaixell procedent de l’illa de Rodes que duia gent que fugia de l’atac que els turcs havien fet contra aquella illa. Un dels viatgers era un clergue que duia un os del braç de Sant Sebastià, amb la intenció d’alliberar-lo dels enemics musulmans. Quan la gent ho va saber, es va posar a resar al sant amb la major devoció i efervescència. I el bon sant aquesta vegada tampoc no va defraudar: passats pocs dies la pesta començà a desaparèixer. Arribat el moment de reembarcar, a penes el vaixell sortia del port, es desfermà una gran tempesta que impedí a la nau tot moviment. Es va interpretar que el tros de sant volia romandre a Palma i a Palma va quedar, a una capella que li feren a la Seu. Part d’aquest os és el que demà es tornarà a exposar i a venerar a la missa solemne en honor al copatró que es celebrarà a les 19h a l’església parroquial.

About dingolasineu

Consell de redacció de la revista DÍNGOLA de l'Obra Cultural Balear de Sineu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: