Sant Antoni (també) a Sineu

Sant Antoni és es patró / de Maó i Ciutadella (…)“, així comença una de les cançons més populars del Sant Antoni mallorquí. Ve com a de nou, quan un pensa en aquesta entrada, que el sant patró dels menorquins, per ser exactes, superi a molts de pobles de Mallorca la festa que es dedica al propi patró. A llocs com Manacor (on el patró és sant Jaume) fa prop d’una dècada que de cada any se superen totes les previsions. Amb la contribució també d’Artà, la Pobla o Muro, sant Antoni ha esdevingut de facto patró, si més no, de la Part Forana; i a Sineu, amb una celebració que de fa trenta anys ençà presenta notables alts i baixos, hi ha hagut anys que no ha quedat enrere de Sant Marc. Gairebé esvaïdes de la memòria, com vàrem comprovar a la darrera edició dels Soldadets de Díngola, han quedat altres festivitats de copatronatge dels sineuers com era la diada de Sant Roc (en ocasió de la qual va venir a actuar al poble en Tony Ronald, l’any 1975) o la de Sant Sebastià (de caire exclusivament religiós amb processó d’una relíquia del sant sagetat).

Enguany, aquest Sant Antoni caigut en diumenge, ha contribuït a donar una més que acceptable bauxa santantoniera a les beneïdes i al fogueró de Sineu. Més de mitja dotzena de carrosses -que ja és dir molt- varen obrir ahir horabaixa la diada sineuera en honor del sant asceta. Una filera mai vista de mascotes varen ser beneïdes pel rector Guillem Feliu i un bon grapat de cavallistes del poble lluïren cavall o egua davant els assistents; tampoc hi va faltar en Tomeu de Son Marron que a correntsos, just arribat de les de Muro, va ser a temps de menar una truja i una guarda de porcellins a les beneïdes del seu poble. El bon temps, malgrat que a la fi ha entrat el fred, va deixar gaudir d’unes beneïdes ben concorregudes de bestiar i especialment animades per les comparses de les carrosses. N’hi hagué de tota casta, tradicionals, amb dimonis i pagesos, o carnavalesques, com la que feia befa del judici del cas Noos. En el concurs que organitza l’Ajuntament, els premis es varen repartir d’aquesta manera: en primer lloc “La platja de Sant Antoni” (premi de 200 euros), en segon lloc “La boda del dimoni” (premi de 150 euros) i en el lloc tercer “Taller d’espinagades” (100 euros de premi). A part dels premis, per a tots els participants hi hagué ensaïmada i moscatell, a més de la tradicional sifonada amb què els Quintos cada any donen els molts d’anys al públic.

En acabar l’ofici, que va ser anunciat amb una bona repicada de campanes, va ser l’hora d’anar a encendre el fogueró amb les falles, amb la paticipació els dimonis petits de la Cova del Fossar i molts de seguidors d’aquesta tradició local. Les falles, dites [f’aes] a Sineu, són torxes fetes de caramuixes de càrritx que s’empren per a prendre foc al fogueró. Mentre s’encenien les soques de la fogatera, els nins i nines de la colla jove dels Dimonis de la Cova del Fossar varen fer el correfoc a ritme de la batucada. Com ja és habitual en aquest fogueró, hi hagué torradissa per a tothom qui en va voler i un glop de vi fora cap mania ni una, perquè com diuen els dos darrers mots de la cançó “(…) li pegam a sa botella / perquè no tenim tassó.

Ho podeu veure en imatges a la galeria de fotos seleccionades pel nostre company fotògraf Macià Puiggròs Massay.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: