Cartells d’obres públiques que duren i duren i duren…

Sineu és ple d’antics cartells informatius (i publicitaris, aprofitant-ho) d’obres públiques que es varen fer fa uns anys. Per exemple, cartells d’obres del famós Pla E del govern de l’expresident Zapatero, o dels governs insular i autonòmic (Pla Mirall, etc.), que donaven a conèixer clarament als ciutadans qui era que pagava les obres (govern, Consell…) i qui les feia (Dragados, Riusech, Man, FCC…). Alguns grans cartells (algun de fins a sis metres quadrats de superfície) fa mitja dotzena d’anys que estan posats. N’hi ha algún del 1999. D’aquest pas, aviat seran ‘patrimoni’.


 

És obligatori posar-los però no llevar-los

Als plecs de clàusules administratives de les obres públiques, una de les obligacions del contractista és posar un cartell visible des de la via pública on hi ha de constar una sèrie de dades de l’obra: qui la finança, pressupost, contractista, termini de les obres… Aquests cartells hi han d’estar durant l’execució de l’obra però no s’estableix un termini de retirada d’aquests, ni a qui correspon fer-ho.

Fins i tot hi ha clàusules administratives que determinen quina ha de ser la mida d’aquests cartells. El fet és que passa el temps i els cartells segueixen plantats al seu lloc. A Sineu en trobareu d’obres fetes el 1999, del Pla E del president Zapatero, cartells en què ja no es veuen les dades de l’obra…

Podria ser que arribin a ser un patrimoni urbà protegit i s’integrin dins el catàleg de patrimoni del poble, però mentre no ho siguin, convendria que alguna de les administracions que obliguen a posar-los es faci càrrec de retirar-los.

Exemple de plec de condicions.

Exemple de plec de condicions.

About dingolasineu

Consell de redacció de la revista DÍNGOLA de l'Obra Cultural Balear de Sineu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: