Mem, puc beure aigua de l’aixeta, a Sineu, o me posaré malalt?

grifo_xoptimizadax--644x362Fa dos mesos Hidrobal (l’empresa que gestiona el servei municipal d’aigua) advertia en una carta enviada a tots els domicilis de Sineu que l’aigua subministrada a les nostres llars no era apta pel consum humà. En concret, el nivell de nitrats era lleugerament superior als nivells recomanables per l’OMS.

Arrel de la certa preocupació ciutadana provocada per la carta, l’Ajuntament de Sineu es va posar en contacte amb l’empresa subministradora i amb tècnics qualificats, per demanar-los assessorament sobre el tema. I d’aquí ha sortit el ban municipal (fes clic aquí) emès pel consistori el passat 18 de gener, en el que fonts consistorials donen una sèrie de recomanacions sobre el consum d’aigua.

Díngola us explica tècnicament, de manera clara i pedagògica, els termes d’aquest ban, i les solucions proposades (tant les que estan damunt la taula, a nivell governamental, com les que podem adoptar a nivell particular).


 

 

El problema

El problema és que certes activitats humanes, com ara l’activitat agrícola i ramadera, produeixen una certa contaminació de les aigües subterrànies i, a la llarga, això acaba en una presència elevada de nitrats en l’aigua de consum humà, que pot no ser apta especialment per a nadons i dones embarassades. A més nivell de nitrats, menys potable és l’aigua. S’estableixen 50 mg/L com a límit màxim de nitrats, encara que això, com la majoria de paràmetres en salut i/o en ciència, es sols un número, i la ‘toxicitat’ dependrà de molts altres factors (no sols de sobrepassar aquesta xifra).

La potabilitat de l'aigua disminueix a mesura que augmenta el nivell de nitrats, com explica aquest esquema.

La potabilitat de l’aigua disminueix a mesura que augmenta el nivell de nitrats, com explica aquest esquema.

 

Canalització des de sa Marineta

Mesclant l’aigua amb excés de nitrats (la que rebem ara mateix) amb aigua sense nitrats, en reduiria l’índex. Això suposaria fer una gran canalització que, des d’una dessaladora o des de l’aqüífer de Sa Marineta, injectaria aigua bona a les conduccions d’aigua que rebem ara. Els problemes d’aquesta solució són econòmics (l’increment del preu del servei per pagar les obres de canalització) i ecològics (la possible salinització de l’aqüífer per sobreconsum).

Es pot rebaixar la quantitat de nitrats injectant a les conduccions aigua sense nitrats o amb menys nitrats (per exemple, des de sa Marineta), com es veu en aquest esquema.

Es pot rebaixar la quantitat de nitrats injectant a les conduccions aigua sense nitrats o amb menys nitrats (per exemple, des de sa Marineta), com es veu en aquest esquema.

 

Construcció d’una planta desnitrificadora

La construcció d’una planta que, mitjançant mètodes químics o electroquímics, eliminés les sals de l’aigua (entre elles els nitrats), també suposaria problemes econòmics (increment molt gran de la factura de l’aigua per pagar la construcció i manteniment de la planta) i ecològics (produiria una quantitat molt gran d’aigües residuals contaminades, i aleshores tendriem un segon problema a resoldre).

Òbviament tant aquesta com l’anterior són solucions que hauria d’encarar el Consell o el Govern, i que fugen de l’abast del municipi.

La construcció d'una planta desnitrificadora per part de la Conselleria de Medi Ambient implicaria pujar el preu de l'aigua i la producció d'aigua residual molt contaminada (tenint un segon problema a resoldre).

La construcció d’una planta desnitrificadora per part de la Conselleria de Medi Ambient implicaria pujar el preu de l’aigua i la producció d’aigua residual molt contaminada (tenint un segon problema a resoldre).

 

Instal·lar un equip d’osmosi inversa a casa

És una solució particular, que tots podem valorar per a casa. Instal·lant un aparell d’osmosi abans de l’aixeta elimina part de la concentració de nitrats i altres sals. És una solució més cara per als particulars. Amb un bon manteniment, aquests aparells d’osmosi inversa filtren moltes impureses i microorganismes de l’aigua. L’aigua obtinguda no només és sanitàriament correcta: la qualitat organolèptica també és millor.

Un aparell d'osmosi inversa domèstic produeix aigua organolèpticament molt més bona (sense olor, ni sabor).

Un aparell d’osmosi inversa domèstic produeix aigua organolèpticament molt més bona (sense olor, ni sabor). Es tracta d’un aparell que fa passar l’aigua a pressió a través d’una membrana semi-permeable, i a través d’un conjunt de filtres.

 

Mesclar amb aigua envasada

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) no recomana beure aigua amb un nivell de nitrats elevat. Per tant, per consumir (com a beguda o per cuinar) no es recomana l’aigua que ara rep Sineu (amb 63 mg/L, segons analítica del passat setembre).

L'aigua de Sineu té uns 63 mg/L de nitrats. Per tant, ja que sobrepassa els 50 mg/L recomanats pels especialistes en salut pública, no és recomanable d'utilitzar-la per a cuinar.

L’aigua de Sineu té uns 63 mg/L de nitrats. Per tant, ja que sobrepassa els 50 mg/L recomanats pels especialistes en salut pública, no és recomanable d’utilitzar-la per a cuinar.

No obstant, l’aigua potable no està lliure de nitrats completament. Té nitrats, però en menors quantitats (menys de 50 mg/L).

L'aigua potable no està lliure completament de nitrats. En té, però menys de 50 mg/L.

L’aigua potable no està lliure completament de nitrats. En té, però menys de 50 mg/L.

Si compram aigua envasada, podem mesclar-la amb l’aigua de l’aixeta, per reduir-ne la concentració de nitrats, ja que el nivell no és massa més gran del recomanable (63 mg/L front als 50 mg/L recomanats). Per tant, no cal que tota l’aigua que emprem per cuinar sigui envasada: podem posar meitat de l’aigua de l’aixeta, i meitat de l’aigua envasada, i obtindrem així una concentració de 31 mg/L, perfectament tolerada per l’OMS.

Podem rebaixar el nivell de nitrats de manera 'casolana', mesclant l'aigua de l'aixeta (63 mg/L) amb aigua sense nitrats o amb baixa concentració (per exemple, aigua envasada).

Podem rebaixar el nivell de nitrats de manera ‘casolana’, mesclant l’aigua de l’aixeta (63 mg/L) amb aigua sense nitrats o amb baixa concentració (per exemple, aigua envasada).

 

+infoDe moment, l’aigua del poble no és apta per a consum

 

About dingolasineu

Consell de redacció de la revista DÍNGOLA de l'Obra Cultural Balear de Sineu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: