És temps de ‘butzetes’ en els carrers de Sineu (un repàs a la biologia del gorrió)

Cria de teulader, la setmana passada devora el Pou d'en Rebassa.

Cria de teulader, la setmana passada devora el Pou d’en Rebassa.

Durant aquestes setmanes, en els pobles petits o en els municipis rurals en general, és habitual trobar butzetes pidolant enmig del carrer. Qui, de nen, no ha jugat amb una butzeta que s’ha trobat pel carrer? Això sí, probablement l’animalet haurà acabat morint, bé pels jocs feixucs a la que serà sotmès pels infants, bé perquè servirà d’aliment a un moix, o bé perquè es morirà de fam i de set.

La foto va ser presa la setmana passada en la placeta del Pou d’en Rebassa. Una butzeta que probablement havia caigut d’un niu proper intentava sobreviure enmig de la calor d’aquesta plaça de Sineu.

Les butzetes són cries de gorrió (o teulader, o pardal) que ja han començat a desenvolupar plomes, però que encara no poden volar. El gorrió (Passer domesticus) és un dels animals més habituals dels nostres carrers, i es pot dir que viu en un estat semidomèstic (o semisalvatge, com es vulgui) des de fa mil·lennis, no té por als humans, i s’alimenta de qualsevol cosa (des de deixalles dels humans fins a petits insectes, passant per larves, llavors de gramínies, fruites, etc.). És ben conegut per desplaçar-se a botets (i no caminant, com per exemple un colom). Presenta un acusat dimorfisme sexual: el mascle presenta una corbata negra i és ben marró en la part superior del cos, mentre la femella és tota grisa.

Gorrió mascle, femella, juvenil, i aspecte de la boca oberta d'una cria. (extret de Avibirds)

Gorrió mascle, femella, juvenil, i aspecte de la boca oberta d’una cria. (extret de Avibirds)

El gorrió és sedentari, és a dir, no se’n va mai. Quan arriba primavera fa el niu baix d’una teula (per això se li diu també teulader) d’una casa humana, o en un enfonyall d’una paret, una roca o un arbre. Posa entre 4 i 5 ous, que són incubats tant pel mascle com per la femella, i devers dues setmanes després neixen els pollets.  Els pollets són criats pels dos pares durant aproximadament un mes, encara que als quinze dies ja abandonen el niu. Pot ocórrer que un pollet (una butzeta amb les plomes ja desenvolupades) caigui del niu abans d’hora, i això és el que li ha ocorregut al de la foto que il·lustra aquest article.

Podeu trobar aquí (fes clic; en castellà) una experiència de com surar un gorrió.

Ensenyau els fills a tenir cura de la natura i a estimar-la: és millor que mirar el telèfon mòbil i la PlayStation! 😉

+info: pàgina Avibirds (fes clic; en anglès)

 

 

About dingolasineu

Consell de redacció de la revista DÍNGOLA de l'Obra Cultural Balear de Sineu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: