Tomeu Torres, premi Díngola 2016

Tomeu Torres (Tomeu de son Marron), és el premi Díngola d’enguany, segons va decidir la junta directiva de l’OCB i el consell de redacció de Díngola, en la junta del passat mes de febrer, però que no s’havia donat a conèixer fins ara (hi haurà comunicat de premsa en breu). Torres rebrà el premi en l’acte que cada any organitza l’OCB per les festes d’agost, i que enguany és dia 11 d’agost.

Els premis Díngola s’atorguen cada any en homenatge a persones o entitats que han suposat un valor important per al municipi de Sineu en algun àmbit, especialment en els valors que promou l’OCB, i que la junta de l’OCB troba que mereixen un reconeixement especial.

Enguany Tomeu es retira, i això és motiu més que suficient per atorgar-li aquest reconeixement, després de repassar la seva vida (vegeu apartat següent) dedicada a les races autòctones i, en especial, al porc negre. També s’han pres en consideració els seus valors humanitaris (Projecte Home), culturals (grup de teatre la Prima), i socials (persona ben coneguda en el municipi i arreu del Pla de Mallorca).

tomeu

 

Qui és Tomeu Torres?

Tomeu Torres i Bernat (Artà, 1949), és amo de possessió jubilat i entusiasta del porc negre mallorquí. Fill d’artanencs, va passar els seus primers 18 anys de vida a la possessió de Son Marí (Son Serra de Marina) que conduïen els seus pares, en Tomeu Torres, de Son Baleu i n’Antònia Bernat, de sa botigueta. El 1967 tota la família es va traslladar a la possessió de Son Marron (Llorito) i, la prematura mort del pare cinc anys després i el casament dels dos germans, féu que ell n’agafàs les regnes, i durant quaranta anys en va explotar la finca amb la seva dona, n’Aina Maria Artigues, de can Pesquet. A més de la tasca de pagès, forma part de la comissió permanent d’Unió de Pagesos com a encarregat de races autòctones i és el president de l’Associació de Ramaders de Porc Negre Mallorquí; va ser soci fundador de la Cooperativa de Sineu i de la UCABAL, ara Cooperatives Agroalimentàries -que va presidir entre el 1993 i 1995-; ha format part del grup de teatre la Prima (en una entrevista ens va dir que, d’al·lot, ja feia ‘comèdies’) i ha col·laborat amb el Projecte Home a ses Sitjoles (Campos). Reconeix que la seva afició és fer amics i fer favors.

+info:

Vídeo en el canal Díngola de Youtube (fes clic)

Entrevista a Díngola número 16 (fes clic)

 

About dingolasineu

Consell de redacció de la revista DÍNGOLA de l'Obra Cultural Balear de Sineu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: