[CARTES DELS LECTORS] Salvem la màgia del Much de Reig

MuchTots sabem com es va iniciar la moguda de la festa del Much; dels que començàrem, molts arriben i traspassen la quarantena, i pensen i diuen “això ja no és el que era”; és veritat, però tampoc cap de nosaltres som el que era.

Un any, férem una careta de dimoni que no va durar ni mitja hora condreta, l’any següent una altra, fora nom i fora història, però que l’any de davant ja transformà qui se la posava amb lo Much de Reig. Meitat veritat meitat rondalla, el poliuretà, cartró, pasta de paper, cola i pintura es transformaren amb el tòtem de la festa; visquérem uns anys vertaderament màgics, les dones s’integraren en cos i ànima a la diada i aquesta es va tenyir totalment de rosa. Tots ens ho passàvem bé, amb una actitud oberta i participativa. Vàrem obrir les portes als nostres amics, i els va agradar tant que aquests obriren les portes als amics dels amics dels seus amics. I el que va començar essent un rierol es va convertit en un gran riu, el problema és que ara aquest duu moltíssima d’aigua, però el cabal és el mateix i s’ha desbordat.

Avui el riu de la Mucada, a més, ha format dues branques amb diferents direccions: per una part, una oberta als nins -muntant tallers mucals, la processó de les llanternes i potenciant la imaginació i la part lúdica de la rondalla del personatge-; també, amb la venda de camisetes, mostra la seva part més solidària, donant els beneficis a ONG o a causes altruistes.

L’altra branca d’aquest riu mucal és que l’èxit de la mateixa festa ha proporcionat l’ocasió, ben legítima i normal, de donar peu als negocis (restaurants, bars, barres de venda de begudes…) per, aquest dia, fer una bona caixa. L’empresari ha de defensar l’empresa i és difícil frenar la festa una vegada la línia de negoci està llançada i en fase de benefici, però la revetla i la berbena esperen, com cada any han fet: estau ben segurs, la cosa ha tornat tan i tan grossa que entre tot i entre tots ho hem de saber gestionar, arribar a acords i encarrilar la festa… o bé fer un pensament: penjar el capell i tornar als orígens: dinar de germanor, anar a prendre un bany a les Casetes dels Capellans, fer la sesta i esperar a la fresca l’hora de la revetla.

Bona nit si et colgues.

Ah! una coseta; als amics que davant l’ajuntament, amb la plaça de gom a gom, ens dedicam a pegar empentes desmesurades amunt i avall creant una situació de risc innecessari, als que “lloran i lloran por los rincones” podent emprar els pixaderos instal·lats, als que bevem desmesuradament i sense control… pensem que, podent ajudar i ser part de la solució, amb aquestes actituds agreujam el problema.

Salut i tenguem bona Mucada.

Miquel Tugores Riutort, Monara

One comment

  1. David Bauzà

    Amen!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: