Ahir va fer 25 anys del mític concert de Sopa de Cabra a Sineu

gerard-much

Aquesta foto no és del mític concert de Sineu, sinó d’un concert del 2011. En aquest concert, Gerard Quintana va recordar el mític concert de Sineu, al que va dedicar unes paraules, i va mostrar una senyera del Much que li havien donat un grup de sineuers. [Foto: cortesia de Miquel Estarellas]

Sopa de Cabra, que enguany compleix 30 anys (tot i que des del 2001 fins al 2011 el grup va estar inactiu), va actuar a Sineu el 8 d’agost de l’any 1991, ahir va fer 25 anys. Era l’apogeu de la banda gironina, i del moviment musical que els musicòlegs han anomenat genèricament ‘rock català’ (i que va tenir Sopa de Cabra, Sau, Els Pets i Sangtrait, com a màxims exponents). A devers les onze de la nit, Gerard Quintana sortia a l’escenari baix d’un molt lleu plugim, saludant amb un fort “Bona Nit, malparits!” i donant inici al “Nascut entre Blanes i Cadaqués, molt tocat per la Tramuntana…”.

Més de 10.000 persones, la majoria d’ells ‘peluts’ (així anomenaven les persones majors els joves hippies o d’indumentària rocker que aquest dia ompliren Sineu), donaren en un sol vespre uns beneficis econòmics inusuals aleshores. Els carrers propers a Es Fossar, on es celebrà l’esdeveniment, vessaven de gent.

El primer número de la Díngola en paper, (Díngola número 0, setembre del 2010) va fer un reportatge sobre aquest concert, quan feia 19 anys que s’havia celebrat. El professor Pep Ferriol, que era un dels que duien el bar de les festes (que anava per subhasta), explicava a Díngola que “abans de començar el concert, tots els bars ja havien acabat les existències i no podien servir més beure” i que “quan varen obrir les portes perquè entrés la gent, allò semblava un tsunami”.

La redactora d’aquest mitjà, Victòria Riutort, explica que els components del grup es canviaren a ca seva: “el taller de ferreria de mon pare estava situat a Es Fossar –on ara és la farmàcia– i li demanaren si es podien dutxar i canviar allà”. Una altra redactora de Díngola, Antònia Real, explica que aleshores ella feia feina a l’hamburgueseria de dins el Pub Som-hi (negoci que duia el seu germà), on els músics anaren a sopar: “ens feren tancar el local només per a ells”.

El grup Ossifar, que va actuar de teloner dels Sopa de Cabra, després es va fer més famós. L’any següent Sau també va omplir a Sineu, encara que no tant com Sopa. Els anys següents, el rock català va pujar com l’espuma i les festes d’estiu dels municipis mallorquins s’ompliren d’actuacions de Lax’n’Busto, Els Pets, els menorquins Ja t’ho diré, etcètera.

+info: Enguany farà 25 anys del major concert de la història de les festes de Sineu 

 

About dingolasineu

Consell de redacció de la revista DÍNGOLA de l'Obra Cultural Balear de Sineu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: