[XIII Mucada] Avui és el dia gran i tot és color de rosa a Sineu

10577089_10204270916764016_2299714057975307119_n

Especialment els darrers anys, un dels maldecaps principals de la confraria organitzadora de la Mucada, ha estat la brutícia que omple els carrers, els riscos provocats per les aglomeracions i, en definitiva, qualsevol cosa que pugui trencar el ritme de la festa o desbaratar-la, per mor del resultat de comportaments incívics.

Enguany es preveu que l’afluència de gent serà la màxima registrada, i tant l’Ajuntament, com la Muchal Foundation, com la mateixa OCB i Díngola, han difós -a través de les xarxes socials- missatges que insten al civisme dels participants de la festa. A més, la Muchal Foundation ha col·locat cartells que recorden certes pautes que tothom ha de tenir en compte per a fer festa sense espenyar-la als altres i per a evitar riscos innecessaris.

Segons càlculs fiables (els que s’usen en biologia, estadística, geografia i sociologia), l’any passat devers 8.000 persones passaren per la Festa del Much. Enguany la festa cau en diumenge, i les previsions són que es batran tots els rècords.

La seguretat, un problema

IMG_8515L’Ajuntament ha contractat membres de la Policia Local de municipis veïns, com sol fer en aquestes ocasions (fires, grans festes). Fins a 16 policies, segons manifestaren en el passat Ple. A això cal sumar-hi els propis policies locals, Guàrdies Civils, i protecció civil. En total més de 25 persones vetllaran doncs pel bon desenvolupament de la festa d’avui. A això cal sumar-hi la seguretat privada que contracten alguns locals per evitar destrosses (l’any passat dos bars tenien seguretat privada).

Per altra banda, la Muchal Foundation, a través d’un comunicat fet públic en premsa i a les xarxes socials, ha demanat civisme als assistents (fes clic aquí). Les empentes durant les aglomeracions, la massificació de gent en certs llocs (encontre, pregó…) i l’excés de consum d’alcohol, suposen perills de conseqüències imprevisibles.

L’Ajuntament ordena als bars ser sostenibles i higiènics

No va quedar més remei. Alguns locals estan disposats sempre a col·laborar pel bé comú, però n’hi ha que no hi estan disposats i només miren cap al benefici econòmic. L’Ajuntament ha prohibit (a través d’un Ban) de servir begudes si no és en tassons reciclables (per evitar l’excés de brutícia en el trespol) i ha establert l’obligació de tenir els banys oberts (aquesta obligació ja estava, de fet, establerta per llei), amb sancions econòmiques que podrien ser importants en cas de no complir-se.

Així mateix, i per possibilitar el pas de les màquines agranadores durant les tasques de neteja abans de la revetlla, les barres exteriors hauran de tancar entre les 21:30h i les 23h.

El dia d’avui en quatre paraules

Tothom de rosa. Falta un mes per a la festa més 'friki' dels Països Catalans.

Tothom de rosa. Avui és el dia gran.

Alguns mucaires ja s’hi posen prest. La mukerricotaberna (acte privat del restaurant Moments) aplega gent a partir de les 9h del matí. Un bon berenar, i dos glops de vi o de cervesa, serveixen per deixondir-se. A mitjan matí, des de davant l’institut de secundaria, centenars de sineuers parteixen en romeria (carrosses, carros, vehicles endiumenjats, bicicletes…) cap al Puig de Reig, on s’invoca el Much. Quan el Much ha sortit, els ‘feligresos’ tornen cap al poble, i poc abans de dinar té lloc un dels actes més esperats del dia: el pregó. Tot i que fa temps que circulen noms, aquí només podem dir que el pregoner o pregonera és ben conegut i no us decebrà. Després del pregó la gent es dirigeix cap a sa Plaça, on omple els bars i restaurants per fer les primeres copes. Pel que fa als dinars, dir que fa dues setmanes que tots els restaurants de Sineu tenen penjat el cartell de ‘COMPLET’. Finalment l’horabaixa tenen lloc els actes més massificats i l’extasi és màxim durant la processó de l’encontre entre el Much i la Muca.

Que tengueu tots una molt bona Mucada!

Molts d’anys.

 

About dingolasineu

Consell de redacció de la revista DÍNGOLA de l'Obra Cultural Balear de Sineu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: