Una empresa d’Utz Claassen projecta un SPA i un CAR esportiu a Sineu

El CAR (centre d'alt rendiment) de l'empresa de Claassen es situarà entre les carreteres de Sant Joan i de Petra, devora el camp d'en Pineta.

El CAR (centre d’alt rendiment) de l’empresa de Claassen es situarà entre les carreteres de Sant Joan i de Petra, devora el camp d’en Pineta.

Díngola ha pogut saber que els propers mesos dos projectes multimilionaris suposaran una inversió molt important a Sineu. Són dos projectes d’iniciativa privada que poden suposar –entre els dos– uns cent-cinquanta llocs de feina directes, i que –per les taxes i imposts que suposaran– podran ajudar al consistori a rebaixar els efectes de la galtada que per a les arques públiques ha suposat la sentència dels terrenys del CEIP Rodamilans.

Els dos projectes venen de l’empresa Gossip Investment, de la que n’és soci l’expresident del R.C.E. Mallorca, l’alemany Utz Claassen. Aquesta empresa és propietària de cinc clubs de futbol, de dos bancs austríacs, i d’una dotzena d’hotelets en la modalitat de bed & beadfrask a Berlin i a Londres.

Un dels projectes d’aquesta empresa a Sineu preveu la construcció d’un centre d’alt rendiment esportiu (especialitzat en futbol) en els terrenys de devora el Pou Llevoner. L’empresa de Claassen ha adquirit 8.000 metres entre el vial de circumval·lació i el poble (que ara s’empren d’aparcament els dimecres i fires), on hi construirà un camp d’entrenament per a futurs cracks, un gimnàs, uns laboratoris per a estudis sobre dietètica i esport professional –que seran dirigits pel catedràtic de Biologia Molecular de la UIB, Andreu Palou–, i un petit centre de formació –on l’extècnic internacional sineuer Jaume Bauçà Barona ensenyaria tàctica futbolística–. Tot el complex esportiu serà dirigit –i aquesta és la sorpresa més gran– per l’exbatle de Sineu, Pere Joan Jaume, ara regidor en l’oposició pel partit Sineu s’ho Mereix (SsM). De fet, això darrer ha disparat totes les alarmes sobre possible tràfic d’influències, i des del PP ja hi ha fonts que declaren obertament que la creació de SsM era una tapadora i que “en Pere Joan ho va deixar tot fermat abans de deixar el PP, i sabia que en dos anys tendria un càrrec important de la mà de n’Utz Claassen”. L’empresa invertirà 10 milions d’€ en aquest projecte.

D'esquerra a dreta, Andreu Palou, catedràtic de bioquímica i especialista en nutrició, Pere Joan Jaume, futur director d'allotjament en les instal·lacions del CAR sineuer, i Jaume Bauçà, que serà professor de tàctica futbolística.

D’esquerra a dreta, Andreu Palou, catedràtic de bioquímica i especialista en nutrició, Pere Joan Jaume, futur director d’allotjament en les instal·lacions del CAR sineuer, i Jaume Bauçà, que serà professor de tàctica futbolística.

L’altre projecte, menys ambiciós, té previst aprofitar les instal·lacions de l’antic Palau Reial (i antic convent de les monges tancades), ara en desús. Allà hi faran un spa i centre de talassoteràpia, en principi destinat als esportistes del centre d’alt rendiment que hem explicat abans, però que també podrà ser usat –prèvia reserva– per particulars. L’empresa Gossip Investment va arribar a un acord amb el Bisbat ara fa dues setmanes. L’acord, al que ha tengut accés Díngola, estableix que s’hauran de conservar i mantenir totes les característiques del recinte històric del Palau. De fet, l’empresa de Claassen ja s’ha posat en contacte amb Antoni Marimon (subdirector del Departament de Ciències Històriques i Teoria de les Arts de la UIB) i amb Francisco José Forteza (cap d’estudis del grau d’Edificació a la UIB) per crear una comissió bilateral Gossip-UIB que vetli per la conservació de l’antic palau dels reis de Mallorca, fent-ho compatible amb l’spa. El pressupost per a l’spa del convent és de 4 milions d’€.

D'esquerra a dreta, simulació per ordinador de les futures instal·lacions del Palau Reial, l'empresari alemany Utz Claassen (promotor dels dos projectes), i Antoni Marimon (professor d'història a la UIB).

D’esquerra a dreta, simulació per ordinador de les futures instal·lacions del Palau Reial, l’empresari alemany Utz Claassen (promotor dels dos projectes), i Antoni Marimon (professor d’història a la UIB).

Crítiques

Les primeres veus s’han deixat sentir des del PP, però també des de l’esquerra. Militants de Gent per Sineu ja han mostrat la seva estupefacció: “els ‘nostros’ ja ens retiraren l’escultura de l’estació fa uns mesos, i ara permetran que ens fotin aquest nyerro en el camp d’en Pineta”. Des de l’OCB també s’ha criticat durament la iniciativa: “penseu que, venint des de Sant Joan, és quan la imatge de Sineu és més idíl·lica, i posar allà un centre d’alt rendiment com el que s’ha projectat pot destrossar totalment aquesta imatge”, ha manifestat el seu president Joan Vanrell. Andreu Matas Remos, que va ser batle, també ha assegurat que, ara per ara, sense modificar la normativa i les NN.SS., “és totalment inviable fotre un nyerro com aquest devora el Pou Llavoner”.

Aquí, en aquests terrenys, Utz Claassen projecte un Centre de Tecnificació Esportiva que donarà feina a 150 persones.

Aquí, en aquests terrenys, Utz Claassen projecta un Centre de Tecnificació Esportiva que donarà feina a 150 persones.

Ja n’hi havia hagut un, d’spa

Des del moment que hem tengut coneixement dels projectes, Díngola ha investigat profundament sobre les possibles arrels de tot plegat. El fet és que ja durant el regnat de Jaume II hi havia una mena de font termal dins el Palau Reial, i el propi rei hi prenia banys de sals (de fet, aquests banys de sals estan documentats en diferents ocasions per l’historiador local D. Bartomeu Mulet). El Dr. Lluís Pomar, geòleg de l’àrea d’estratigrafia de la UIB, ha manifestat que “ja fa temps que sabem que des del Puig de Reig flueix una vena d’aigua calenta cap al centre del casc urbà”. L’expert diu que “possiblement els petits terratrèmols que cada uns quants anys afecten les terres entre Sant Joan i Sineu, es produeixen on neix aquesta vena d’aigua calenta”. El nostre redactor Joan Munar publicarà un ample dossier sobre la geologia i la hidrografia de Sineu en el proper número de la revista en paper.

El Palau dels Reis de Mallorca a Sineu ja havia disposat d'una mena d'spa, degut a una font termal que prové del Puig de Reig.

El Palau dels Reis de Mallorca a Sineu ja havia disposat d’una mena d’spa, degut a una font termal que prové del Puig de Reig. Dieun que el rei Jaume II hi prenia banys de sal cada dia, i el cronista oficial de Sineu -don Bartomeu Mulet- ho va documentar en diverses ocasions.

 

About dingolasineu

Consell de redacció de la revista DÍNGOLA de l'Obra Cultural Balear de Sineu.

One comment

  1. JOSEP

    SE QUE S HA DEMANAT ASSESSORAMENT A RAFEL NADAL PER SEGUIR LA MATEIXA LINEA DEL QUE ELL HA FET A MANACOR

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: