El campanar es converteix en far, pels Drets Humans

Aquest dissabte quan ja hem deixat enrere les festes, la Societat Balear de Matemàtiques i l’IES Marratxí han organitzat un acte que ha mobilitzat més de tres-cents voluntaris i altres múltiples centenars de participants. “Torres de defensa pels Drets Humans” volia reivindicar per una part la pervivència d’aquests elements del patrimoni insular de l’avior i, per altra, denunciar la vergonyant situació dels refugiats a l’actualitat. La iniciativa ha tengut dos moments principals, a migdia, a les 13.00 h totes les torres i fortificacions del sistema de defensa de Mallorca, començant pel far de na Pòpia, a la Dragonera, on antigament s’alçava la talaia de l’illot, han enviat un senyal de fum visible des de la torre més propera, fent que el senyal visual fes la volta a Mallorca en, aproximadament, uns vint minuts. A entrada de fosca, a les 18.15 h, el senyal ha estat lumínic, mitjançant bengales que ràpidament han unit el recorregut visual dels més de quaranta punts de vigilància inscrits, cloent-se la jornada reivindicativa amb la lectura d’un manifest. Els usuaris de Facebook i Twitter poden seguir les imatges i impressions de la jornada mitjançant l’etiqueta #TorresMallorca.

Sineu no ha quedat al marge de l’esdeveniment i, amb la col·laboració de la Parròquia de Santa Maria, l’Ajuntament i gràcies al muntatge de l’enginyer de Llum sineuer Jaume Vidal s’ha convertit el campanar de l’església en un far durant uns moments durant la crida del vespre. Mitjançant un focus de 330W capaç de generar un potent feix de llum, el campanar oferia una imatge inèdita amb molta càrrega simbòlica, davant la dramàtica situació dels refugiats.

c1lailcxcaafnaa

En Jaume Vidal durant el muntatge del focus. [foto Facebook Ajuntament de Sineu]

img-20170107-wa0005

El campanar de Sineu convertit en far. [foto Miquel Gelabert]

jaume-vidal

El far del campanar vist des del Mercadal. [foto Facebook Jaume Vidal]

Enllaç al vídeo de l’Ajuntament de Sineu: https://www.facebook.com/ajuntamentdesineu/videos/1067977049995811/ o https://twitter.com/ajsineu/status/817823207285784576

[Apunt històric:]

El sistema de defensa de l’illa de Mallorca per mitjà de les talaies o torres de defensa va ser dissenyat al segle XVI pel Dr. Joan Binimelis (1538/39-1616), metge, capellà, matemàtic, astrònom, cartògraf, geògraf i historiador manacorí. El sistema consistia en encadenar avisos transmesos de torre a torre en direcció cap a la ciutat de Mallorca, amb la intenció d’organitzar la defensa d’atacs des de la mar i d’enviar auxili a qualsevol punt de l’illa. Durant els segles XVI i XVII els senyals òptics es feien amb fum, de dia, i en fer fosca, amb foc. Aquests es complementaven amb les guardes secretes, que des de punts entremig vigilaven les torres properes i donaven avís fent sonar el corn (González de Chaves, 1986, p. 18-24).

Sineu, tampoc quedava al marge de la defensa de l’illa, tot i que és poble d’interior, ja que en cas d’atac, es requerien homes armats de la vila, avituallaments o sufragar despeses pròpies del sistema defensiu. Al cap i a la fi, la incursió de pirates o de tropes podria suposar no només els escarafalls coneguts a les poblacions costeres, sinó també la caiguda de tot el regne. Quant a l’assistència d’homes a la defensa de la perifèria marítima, se sap que els sineuers, juntament amb petrers i santjoaners, per manament del lloctinent general havien de contribuir a les talaies i escoltes d’Artà, almenys des de 1516 (Mulet, Rosselló, Salom, 2001, cap.7.5). Altres pobles reberen auxili de Sineu, pel mateix motiu, encara que de forma més puntual, com per exemple Alcúdia, Manacor, Santanyí, Llucmajor i Sóller (Mulet, Rosselló, Salom, 1996, cap. 7.1).

El sistema de torres i talaies, o més ben dit, els talaiers varen ser presents a Mallorca fins l’any 1872 (González de Chaves, 1986, p. 23).

Bibliografia:

GONZÁLEZ DE CHAVES, Juan (1986). Fortificaciones costeras de Mallorca. Palma: Colegio Oficial de Arquitectos de Baleares.

MULET, Bartomeu; ROSSELLÓ, Ramon; SALOM, Josep M. (1996). Sineu aixeca una nova església: Segle XVI. Sineu: Ajuntament de Sineu.

MULET, Bartomeu; ROSSELLÓ, Ramon; SALOM, Josep M. (2001). Ja està fet Sineu: Segle XVII. Sineu: Ajuntament de Sineu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

<span>%d</span> bloggers like this: