Avui és la nit de Sant Antoni: recuperam entrevista a Ricard Fernández de Heredia, dimoni sineuer

La Díngola número 5 (gener del 2012, fa 5 anys) va entrevistar l’històric dimoni Ricard Fernández de Heredia. Aquell any Díngola va treure un número de gener, i per tant un número molt santantonier. Avui, revetlla de Sant Antoni, la festa més mallorquina de totes, la més sentida a la part forana, recuperam un bocí de l’entrevista. Per cert, els Dimonis de sa Cova des Fossar, els dimonis sineuers, fan enguany 10 anys. Díngola us mantindrà informats.

dimonis

Què se sent quan sou davall de les espires de foc, botant i cridant com a bojos?

Uffff, és difícil d’explicar això. De fet, no té explicació: és una sensació. Se sent llibertat. Una descàrrega d’adrenalina. Davall la màscara de dimoni ets capaç de fer qualsevol cosa, ets molt valent.

Tu tens la culpa dels dimonis de Sineu…

Bé, jo i uns quants. En principi havíem de fer una colla infantil de dimoniets, però després els pares també es varen engrescar. Fou en un taller de màscares que férem, on vàrem veure que hi havia possibilitat de fer una colla d’adults.

I tu tenies experiència en això.

Jo era dimoni de la colla de Santa Maria del Camí. Vàrem fer un correfoc aquí, i a la gent li va fer ganes fer alguna cosa semblant. Hi ha molta gent dolenta a Sineu, jajaja… En aquell moment, a més, l’ajuntament ens va donar una mà.

L’embrió dels dimonis de Sineu són aleshores els de Santa Maria…

No només això. És que estem agermanats. Fem espectacles conjunts gairebé sempre.

Xerrem d’aquests espectacles. A veure, tu ets més partidari del correfoc “tradicional” (gent del públic ballant i botant davall les espires de foc dels dimonis), o creus més a potenciar una certa teatralitat, l’espectacle, la performance? Els dimonis han de fer correfocs o han de fer un tros de pel·lícula de por?

Som més partidari de la pel·lícula de por. A més, a Sineu hem optat per aquest model, amb molta teatralitat, amb molt d’anarquisme però sempre baix d’un guió preestablert. De totes maneres han de coexistir els dos aspectes: el de correfoc i el de performance.

Hi participa la gent, als correfocs?

A Sineu no. La gent s’ho mira de lluny. Ve molta gent a veure’ns, però no es fica. No balla davall de les espires amb els dimonis. I de fet, per això mateix a Sineu potenciam més els espectacles més visuals, més teatrals, enfront al correfoc típic. A la gent li agrada mirar, però no participar.

About dingolasineu

Consell de redacció de la revista DÍNGOLA de l'Obra Cultural Balear de Sineu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: