[REFLEXIÓ] Xilella fastidiosa, No som una colònia, i assassinats per matar el virus Zika

mosquito_sick1

Mallorca i Eivissa estan infectats per Xilella fastidiosa, un bacteri que ataca la fusta de molts arbres, impedint que l’aigua (la saba) circuli correctament cap a fulles i fruïts. Això fa que aquestes plantes s’assequin i es morin. Es sospita ara que la mort de milers d’ametlers del camp mallorquí en general -i també el sineuer, doncs-, abans atribuïda a un fong, el fong de la fusta, podria ser en realitat causa de infestació per Xilella. Des del meu desconeixement profund de la matèria -no estic especialitzat en biologia vegetal-, tenc la sospita que pel que fa a la mort dels ametlers tot deu ser degut a un cúmul de factors (la sequera inclosa). En salut ambiental sol ser així, la majoria de vegades.

No anaven per aquí els tirs però. Del que vull xerrar és de Xilella i no dels ametlers. El bacteri es transmet a través d’insectes: a aquests se’ls anomena vectors, en biologia però també en medicina i altres ciències afins. Si no hi ha vector, si no hi ha un vehicle de transmissió, no hi ha infecció, i per tant no hi ha malaltia.

A mi, des del punt de vista tècnic (de biologia vegetal no som cap eminència, però de salut ambiental en tenc certa experiència), les propostes de Madrid exigint que arrenquem i cremem milers d’arbres a Mallorca per evitar que la plaga s’estengui a la península, me sona a colònia. Me sona a carregar-se Mallorca, com sempre, per afavorir Madrid. Potser des de la Conselleria d’Agricultura no s’ha sabut gestionar amb rapidesa la crisi -saber gestionar una crisi no és només saber-la gestionar tècnicament, sinó també mediàtica i econòmicament-, no ho he reflexionat massa. No me semblaria extrany, donades les cagades de la Conselleria en altres temes, com el de les inundacions de les setmanes passades en el Pla de Mallorca. El que sí se cert és que, a molts mallorquins, això els deu sonar barroer, poc científic, com si fa un any, a Brasil i a altres països, per eradicar la plaga del virus Zika, envers d’actuar sobre mecanismes per controlar els moscards (vector) s’hagués actuat matant en massa les persones malaltes. 😉

No som una colònia.

M.P.N (coordinador Díngola i biòleg)

almendros-en-flor

One comment

  1. Bartomeu

    …O de Com passar d’un ullastre al retòric sermó de sempre, i que ja cansa per de la redacció… Amén.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: