[EDITORIAL URGENT] A qui pertoqui: l’església ja no pot seguir ni un mes més així

Les bastides de la façana de l’església i una vintena de cotxes aparcats, la postal actual de sa plaça.

Les bastides de la façana de l’església i una vintena de cotxes aparcats, la postal actual de sa plaça.

La caiguda de la immensa xarxa verda que cobria la façana de l’Església, ahir, pel fort vent, va deixar quasi a la vista la pell de la més majestuosa obra arquitectònica del municipi, postal i orgull històric. Un veïnat de sa plaça va penjar una foto del succeït a la xarxa social Facebook i en poques hores la foto es va emplenar de comentaris (fes clic aquí). És una mostra d’haver arribat a una situació límit, insostenible per més temps.

L’església de Santa Maria de Sineu, datada del segle XVI (la d’abans es va calar foc a principi de segle), és un icona –en ser la part més visible de l’skyline–, el punt de referència –quan indiques als forans com anar cap al centre del poble– i un dels elements patrimonials més valuosos del municipi –juntament amb el Palau Reial–. Juntament amb la rectoria i ca s’escolà constitueix un conjunt de valor històric i patrimonial majestuós.

Durant anys unes bastides i una molt lletja xarxa verda han cobert la façana d’aquest edifici. Ahir el vent va donar un alè d’aire fresc a la vella pell de les seves parets, retirant-ne la xarxa que les cobria.

Els estira-i-arronses entre administració (Consell de Mallorca, comissió de patrimoni) i estaments eclesiàstics (Bisbat) pel que fa a atorgar la llicència d’obres, com si no es frissàs gens, i ara la falta de doblers –els doblers recaptats per restaurar la façana ara s’hauran de gastar en la rectoria, diuen–, han portat a una situació de ridícul. Quants anys haurem de passar, encara, perquè tot estigui arreglat? Perquè clar, la rectoria tampoc s’arregla, per ara.

El fet és que és un tema que afecta al Bisbat, ara màxim responsable, però que també immisceix a l’administració, en tant que l’església és un element patrimonial de màxima importància. Seria com si l’administració no s’immiscís en l’estat del Castell de Bellver, de les murades d’Alcúdia o del jaciment de Pollentia, o en l’estat del casal de Ca Don Enric de Sineu i altres propietats privades. Si les societats tenen certes normes urbanístiques –vetllades per l’administració– perquè un particular no pugui posar les persianes de cert color, o posar certs elements en una terrassa de bar, doncs només faltaria que aquests mateixos miraments no es donessin en el cas d’un edifici com l’església.

Resumint, que aquí, ara, en aquest text, no consideram ni fem esment a qui li toca restaurar l’església, qui ho pagarà, o com. Aquí només fem esment a que això necessita una solució ja, sense esperar ni un mes més. No es pot parlar de pla turístic ni de desenvolupament econòmic de la petita i la mitjana empresa sineueres (exemples: botigues i restaurants) si el màxim atractiu cultural i turístic resta tapat més temps per una xarxa verda. L’administració ja hauria de pressionar el Bisbat, o el Bisbat explicar sense embulls que pensa fer. Això ja no pot continuar més temps així. Ja vessa.

P.S: la parròquia ja ha comunicat que no tornarà assumir el cost de reposar la poc estètica xarxa.

Consell de Redacció de Díngola.

Junta directiva d’OCB Sineu.

About dingolasineu

Consell de redacció de la revista DÍNGOLA de l'Obra Cultural Balear de Sineu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: