A partir de demà podeu anar al vostre banc a sol·licitar la devolució de la clàusula terra

Demà 21 de febrer acaba el termini donat pel govern a les entitats financeres per posar en marxa el sistema de retorn dels doblers cobrats de més per les clàusules terra hipotecàries. A partir de demà –si no ho heu fet abans– podeu anar a les entitats que tenen sucursal a Sineu per reclamar la devolució dels doblers.

De les sis entitats que actualment tenen sucursal a Sineu, cinc hauran de tornar-vos els doblers de la clàusula terra.

Aquest és l’estat de les entitats establertes a Sineu pel que fa a clàusules terra:

  • Banco Santander – Central Hispano (BSCH): aquesta entitat gairebé no té contractes amb clàusula terra (de tota manera, si en sou clients, comproveu-ho bé abans de desistir).
  • La Caixa: aquesta entitat us ha de tornar el doblers cobrats de més, i si no ho ha fet ja, o encara no us han dit res, passeu per les seves oficines del carrer Major.
  • Banc de Crèdit Balear (ara Banco Popular): segons sentència del 23 de desembre de 2015 va eliminar el trespol dels seus contractes, però no va tornar els doblers cobrats de més; si teniu la hipoteca en aquesta entitat, passeu per les seves oficines del carrer Major.
  • Banco de Bilbao-Vizcaya – Argentaria (BBVA): segons sentència del 9 de maig de 2013 va eliminar el trespol dels seus contractes (si en sou clients, comproveu que us han eliminat el trespol i us han tornat els doblers cobrats de més, abans de desistir).
  • Sa Nostra (ara Banco Mare Nostrum – BMN): ja està tornant els doblers cobrats de més; si teniu la hipoteca en aquesta entitat, i encara no us han dit res, passeu per les seves oficines de la plaça des Fossar.
  • Banca March: aquesta entitat us ha de tornar el doblers cobrats de més, i si no ho ha fet ja, o encara no us han dit res, passeu per les seves oficines la plaça des Fossar.

A Sineu, fins fa uns anys, hi havia una altra entitat bancària, la Caja de Ahorros del Mediterráneo (CAM), on ara hi ha l’Écafè. Aquesta entitat va ser comprada pel Banc de Sabadell, i per tant per conèixer l’estat de la vostra hipoteca us haureu de dirigir a alguna oficina d’aquest banc.

banca-march

 

Què és la clàusula terra?

Durant la bimbolla immobiliària que va durar des del 1997 al 2007, la majoria d’hipoteques que es van subscriure a l’Estat Espanyol, i per tant a Sineu, tenien un tipus d’interès variable (que normalment era fixat per l’Euribor, més un paràmetre diferencial posat pel banc). En moltes ocasions els bancs i caixes varen fixar en el contracte d’hipoteca un percentatge mínim d’interès a pagar per part del comprador de l’habitatge, encara que l’Euribor fos inferior (es a dir, que si el preu dels doblers baixava molt, tanmateix això no repercutia en el que el comprador pagaria d’hipoteca). Malgrat signar una hipoteca amb interès variable –i per tant que podia pujar o baixar segons les variacions del mercat internacional- el banc imposava una clàusula que limitava la baixada real, en el cas que aquesta es produís: la clàusula terra. En canvi al revés, no era igual: si el preu pujava molt, mai no hi havia un màxim, una “clàusula sostre”.

Tot això estava establert en els contractes en lletra molt petita. Diverses sentències dels tribunals europeus i espanyols han obligat ara a tornar els doblers cobrats de manera fraudulenta.

Poca broma, a la majoria de sineuers que compraren habitatge fa uns anys, i feren préstec hipotecari, l’entitat els haurà de tornar uns milers d’€.

 

 

About dingolasineu

Consell de redacció de la revista DÍNGOLA de l'Obra Cultural Balear de Sineu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: