Sexe, hormones, alegria, flors, calor, poca roba i plomes: perquè arriba la primavera

La primavera altera la sang. És un fet biològic. L’instint sexual (les ganes de fer-ho) són les que mantenen la vida sobre la terra.

Que la primavera la sang altera, no és cap secret. No és cap experiència religiosa (com diria Enrique Iglésias), ni cap misteri de la natura. És un fet ben normal, ben biològic. Durant la primavera els éssers vius estem configurats per posar en marxa tots els mecanismes que han de dur a la procreació i a la pervivència de l’espècie.

En concret, molts animals superiors tenim el metabolisme configurat per entrar en zel o, cas dels humans, ‘anar forts’ (xerrant en bon mallorquí sineuer). Els abellots (abelles mascle) apareixen normalment durant la primavera i tenen com a funció principal fecundar l’abella reina. Molts mascles d’ocells muden el seu plomatge cap a la versió “nupcial” per fer-lo més atractiu cap a les femelles (mireu sinó tots els ocellets dels camins dels voltants de Sineu, amb les plomes més llargues, brillants i acolorides).

Durant la primavera descarregam quantitats de certes hormones més normals de les habituals: l’oxitocina (l’anomenam hormona de l’amor), la dopamina (hormona del plaer i de la motivació), la serotonina (que marca l’estat d’ànim), la noradrenalina (que disminueix l’estrès) o les famoses feromones (las hormones de l’atracció). Aquest còctel hormonal dins la sang ens provoca –en els humans– un desig sexual molt més alt que en altres èpoques de l’any, o ens fa entrar en zel o en època reproductora –en moltes espècies d’animals–. Aquest còctel també provoca un estat d’eufòria que no es dóna durant l’hivern.

El mostrar més pell, llevar-nos roba, o dur la roba més curta, no respon només a la necessitat d’evitar el calor, i és en gran mesura una qüestió d’atracció o d’exhibició. Ho fem per exhibir-nos i no només per evitar la calor, perquè la calor també es pot evitar precisament posant-nos més roba, aïllant el cos de l’ambient (ho fan els humans que viuen en el desert). Una qüestió d’exhibició que, tot i això, està magnificada per la societat. Tot i que a alguns, això de mostrar tita durant la primavera i l’estiu els pot semblar barroer, els animals segueixen estratègies equivalents: si teniu canaris veureu que ara és quan canten més (qüestió d’atracció sexual i de marcar territori), si teniu moixes veureu que ara és quan més entren en zel, etc.

La majoria de plantes també entren en època reproductora. L’augment de claror (dies més llargs) i de calor (més temperatura), activa els mecanismes sexuals de les plantes. Les flors, per exemple, no són més que la part reproductora dels vegetals, i és ara, durant la primavera, quan n’hi ha més. El pol·len –que tantes al·lèrgies causa durant la primavera– no és més que l’esperma masculí dels vegetals, per dir-ho de manera planera i fàcil d’entendre, que ha de fecundar els òvuls situats en altres flors i/o en altres plantes de la seva mateixa espècie.

A Sineu, fent una volta per fora vila, aquestes setmanes veurem els darrers ametlers florits, però també els que tenen cirerers i melicotoners en les seves finques veuran com aquests arbres exhibeixen tota la seva bellesa. Tot el camp sineuer i els camins rurals, exhibiran ara, aquests tres mesos, més colors que mai: groc, taronja, vermell, rosa i, fins i tot, blau i lila, s’afegiran al verd més brillant.

No obstant, no tot és or el que llueix: en certes persones la primavera també produeix desajustaments que produeixen depressions i malestar general, el que anomenem astènia primaveral.

Miquel Puiggròs (biòleg, coordinador Díngola)

 

P.S. 1) I per als incrèduls i les incrèdules que no acaben de veure això, només afegir que, si això no fos així, tota la vida (al manco com la consideram ara) desapareixeria de damunt el planeta.

P.S. 2) En un títol, posar ‘Sexe’ com a primera paraula, us assegura centenars de visites més. Per què hi has fet clic, tu? 🙂

 

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: