Sineu recupera el monument de la Setmana Santa

El monument, també conegut com a casa santa, és un receptacle on, amb una cerimònia solemne, es transporta l’eucaristia el Dijous Sant. No us regireu lector, perquè no parlam d’un tema avorrit sinó absolutament espectacular i teatral.

Aquestes apareixen al segle XI i tenien la funció de recordar als fidels de la manera més impactant possible el sepulcre de Crist. El que en principi era una petita urna, després del Concili de Trento es transforma en un conjunt grandiós, ja que es normativitza la celebració litúrgica de Setmana Santa. De fet, era una resposta al Protestantisme i a la iconoclàstia. Davant d’això, l’Església catòlica aposta per aixecar muntatges grandiosos, amb profusió de daurats, amb la voluntat de commoure i emocionar els fidels. Apareixen arquitectures espectaculars, riques en pintures i escultures i amb una simbologia complexa, des d’al·legories dels elements de la Passió i de l’Eucaristia fins a les Virtuts teologals o alguns profetes. Un joc de decorats i bambolines, procurant ser com més teatrals millor.

Aquesta tradició antiga, preconciliar, de l’any litúrgic catòlic té a Sineu un bell exponent, l’actual casa santa es va construir durant el rectorat de Mn Joan Ripoll i Llinàs, entre 1887 i 1902, pel pintor i ceramista Vicenç Llorenç i Rubí (Palma, 1877-1918). Aquesta arquitectura efímera es va muntar per darrera vegada fa trenta anys i enguany, gràcies a la implicació d’una trentena de voluntaris sota les ordres dels vells muntadors Biel Mestre de ca ses Reales i Arnau Fuster canyaret i el mestre d’obres Toni Gacias dimoni, tornarà a ser una realitat -han estat cabdals les notes manuscrites del qui durant anys supervisà el muntatge, en Guillem Pastor Beltran pastor (Sineu, 1908-2000)-. Totes les tasques estan subjectes a un inventari de peces i seguiment del muntatge a càrrec del conservador-restaurador Pere Terrasa.

La Parròquia de Santa Maria de Sineu, encapçalada pel rector Mn. Guillem Feliu, vol aprofitar ara aquesta singularitat de la Setmana Santa sineuera perquè pugui esdevenir un reclam patrimonial. “És un fenomen artístic, litúrgic i fins i tot social que va tenir una gran importància que va decaure per la simplificació del culte després del Concili Vaticà II. Una tradició que volem recuperar i que dóna un caràcter propi a la nostra Setmana Santa i la diferència en certa manera d’altres poblacions”, exposa el rector.

Demà dissabte, a les 9h, està convocada la jornada per hissar la portalada. Totes les mans seran benvengudes. “Preservar el patrimoni és un deure de tots”, apunten fonts de la parròquia.

[Text: Joan Vanrell i Torelló]

Foto: casa santa i croquis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: