El time-lapse del muntatge de la Casa Santa


Antoni M. Alcover a la publicació Corema, Setmana Santa i Pasco (Editorial Moll, 1956) explica que el Dijous Sant després de combregar s’acaba l’ofici i es duu en processó al Santíssim mentre els feels canten el Pange Lingua. La processó acaba dipositant l’hòstia santa a l’urna que es coneix com a ‘Monument’, ‘Casa Santa’ o ‘Presó del Bon Jesús’.

El mateix Alcover apunta que la denominació de ‘Casa Santa’ responia a la col·locació, a l’altar major, d’una espècie de casa amb una gran portalada on es reservava el Santíssim. A ella s’hi pujava per una amplia escala flanquejada per un brendolat que s’estenia a dreta i esquerra del presbiteri, tancant el conjunt amb columnes i pilastres. També, als costats, es col·locava la representació dels profetes en actitud dolorosa, mostrant les seves profecies sobre la passió i mort de Jesús. L’escala estava plena de ciris encesos durant el temps en què Jesús sagramentat estàs dins el monument.

Aquesta posada en escena ens retrotreu a una teatralitat preconciliar, i enguany, després de trenta anys i gràcies a l’esforç d’una trentena de voluntaris, es podrà visitar el ‘Monument’ de finals del segle XIX obra del pintor Vicenç Llorenç i Rubí a la Parròquia de Santa maria de Sineu.

El col·laborador de Díngola Joan Ferriol i Riutort Curolla ha realitzat un time-lapse, una filmació a intervals, que ens permet veure en 3:31 minuts les més de devuit hores de muntatge de la impressionat Casa Santa sineuera.

Link: fes clic aquí.

About dingolasineu

Consell de redacció de la revista DÍNGOLA de l'Obra Cultural Balear de Sineu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: