[Opinió] L’impost colonial silenciat

[Joan Munar]

Aquesta setmana de retorn a les escoles també representa -molts ho coneixeu- el retorn de la compra de llibres, de les quotes d’activitats extraescolars, de les despeses “inesperades” de xandalls i motxilles que com a abnegats progenitors assumim amb poc més que qualque sospir… Fa estona, inclús d’abans que em tocàs contribuir-hi a mi, que em sobta cada any per aquestes dates una de les despeses que es carrega a les famílies arran de l’envestida escolar. És “l’aportació econòmica” a altres bandes també dita “pagament de material”, en definitiva, una aportació econòmica extraordinària que han de fer les famílies per a cobrir les despeses no pressupostades de material escolar, de la mateixa escola. Ep! I no parl d’escoles privades ni tan sols concertades, parl de les públiques. No puc afirmar que sigui habitual al 100% de col·legis públics de les Balears, però sospit que és una pràctica majoritàriament estesa i acceptada com a “normal” arreu de tots els municipis. Onsevulla que s’apliqui, la justificació és la mateixa, la dotació econòmica del centre escolar no és suficient per a assumir la compra de tot el material. No es refereixen a material gaire sofisticat, no; perquè ens entenguem, no basten els doblers per a comprar folis, llapis, pinturetes, pinzells, jocs, tòner per a la fotocopiadora… En resum, les escoles públiques de les Illes Balears -segurament la majoria i possiblement totes- no poden garantir una educació adequada, amb el material mínim, sense comptar amb una aportació que deu anar entre els 40 i 120 euros per infant. Per exemple, els infants de Sineu paguen 48 euros just de material i 30 euros per a sortides i activitats, segons el paper que s’ha repartit aquests dies als alumnes. A les escoles, no els queda més remei.

Però aturem-nos a cavil·lar. Què passa perquè no hi hagi doblers a bastament per a comprar coses tan bàsiques? Hem de descartar, ja d’entrada, per a disgust de qualque malpensat, que els equips directius siguin pèssims administradors. Si fos així, la situació no seria tan generalitzada. Tot apunta a l’assignació pressupostària de la Conselleria d’Educació (i Universitat, actualment); i no ve d’ara, ja he dit que fa molts d’anys que aquesta situació s’ha fet habitual a principi de curs. I aquí també hem d’afegir una altra plaga a les escoles, que cada any pega a un centre o altre, la de les aules prefabricades o barracons. La pressió demogràfica, la pressió del temps sobre els edificis escolars o altres raons d’índole diversa fan aparèixer cada any les temudes aules de llauna i suro, seguides del rebombori més que justificat. I com així passa això? Ens hem avesat i ja no ens en temem? Si continuam la línia d’aquest “arbre de causes” de la situació, que hauríem de considerar escandalosa i fora del comú, hem de saber de quina assignació pressupostària compta la Conselleria competent a cada legislatura, i és aquí -ostres!- on ja hem de fer un bot més gros i sortir de l’àmbit insular perquè, que jo sàpiga, les Illes Balears no compten amb la competència d’administrar exclusivament el seu propi sistema tributari. Sí, amable lector, hem de tornar a parlar de manca de finançament per part de l’estat, de balances fiscals, d’espoliació fiscal, de si ens convé o no perpetuar el model autonòmic que, no ens enganem, ens “Escanya”. De tot això que se’n parla quan convé i és motiu de sediciosos titulars de diari com “Baleares pagará 927 millones en 2018 para financiar a otras regiones” d’un diari tan poc sospitós de mallorquinista com “El Mundo” de dia 4 de setembre, i per això, de vegades, em sorprenc de com és que encara no som prou conscients de què significa que el nostre país, o la major part de la nostra nació -si hi afegim el Principat i el País Valencià- encapçali el rànquing d’autonomías amb balanç fiscal negatiu. Res més clar que tocar-ho amb les mans, cada pic que a principi de curs ens arriben els infants amb el paperet de la derrama familiar per a material teniu un clar exemple del que significa.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: