Acte de la Diada de Mallorca a Sineu

25659261_10211136232578627_7745261675665634651_n

Divendres a vespre, a partir de les 20 h, la delegació de Sineu de l’OCB i la revista Díngola convidam a tot el poble a commemorar la Festa de l’Estendard a la plaça de Sant Marc.

El 31 de Desembre, a Sineu, ja deu fer devers quinze anys que se celebra, si bé s’ha de dir que al començament de forma més discreta, primerament organitzat per la delegació sineuera d’Esquerra Republicana de Catalunya i Sineuers Independents, i de fa nou anys ençà l’organització va a càrrec de la delegació de l’Obra Cultural Balear, amb qui darrerament han col·laborat la Coral Parroquial, Xeremiers de Sineu, etc. Amb tot, la celebració de la Diada a Sineu, ha esdevingut amb el temps un acte inamovible del calendari de les darreries de l’any. Amb la degustació del tradicional trosset de coca i copa de xampany, brufarem plegats l’efemèride i acomiadarem un altre any d’actes, revistes i tasca en favor de la llengua, la cultura i el país.

Enguany, com ja se sap, serà un any especial per l’estrena “institucional” de la Diada de Mallorca, en el 31 de desembre. Si bé la data de la Diada de Mallorca ja tenia prou consens en l’àmbit del mallorquinisme polític i associatiu -entitats com la nostra així ja el tenien més que reconegut- , qui sap si per això mateix les institucions (el Consell de Mallorca, en especial) no l’havien tengut mai en consideració, fins al punt de recórrer al 12 de setembre encunyat pel munarisme, sempre més rememorat per ser el dia del Nom de Maria que per data assenyalada com a Diada dels mallorquins.

La convivència de la Festa de l’Estendard, celebració que equivocadament s’ha volgut vincular exclusivament a Palma, i de la Diada de Mallorca no hi anirà en detriment, altrament hi ha d’anar a favor i l’ha de reviscolar. Doncs aquesta festa cívica d’origen medieval tenia des de temps remots participació -ben documentada- de tota l’illa -de tot el Regne de Mallorca- com demostra, per posar un exemple, el manament a tots els batles de les viles, datat a dia 24 de desembre de 1406, “perquè l’elecció de jurats que es feia la festa del Ninou [Cap d’Any, primer de gener] es faci el dia de Sant Joan Evangelista perquè la gent pugui assistir a ciutat a la Festa de l’Estendard que es fa dia 31 de desembre dia de Sant Silvestre i Santa Coloma, per commemorar la conquista del rei En Jaume.”

Així, us esperam amb els Xeremiers de Sineu a brufar amb nosaltres l’estrena de la Diada de Mallorca “oficial”, aquest divendres a Sineu. Molts d’anys!

Monument a Jaume I de la Torre de can Font (1929).

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: