El convent de les monges tancades serà “Parador de Turismo”

Finalment, l’entitat pública Patrimonio Nacional, del Ministeri de la Presidència, ha pres la capdavantera al Bisbat de Mallorca en l’assumpte de la reobertura del convent de les concepcionistes. Mitjançant una carta signada per Alfredo Pérez de Armiñán, president del consell d’administració de l’entitat, amb data del proppassat 30 d’octubre es comunica al Bisbat i a la delegada del Govern espanyol, Maria Salom, la decisió de comprar l’edifici a càrrec a les arques públiques de l’estat i procedir a la conversió en “Parador de Turismo y sede del Museo Militar de la Corona de Aragón“.

Traslladada aquesta determinació al Govern de les Illes Balears, al Consell de Mallorca (perquè recordem que es tracta d’un edifici BIC) i a l’Ajuntament de Sineu (que haurà d’autoritzar la nova activitat de l’immoble), sembla que l’acord ja està prou avançat i la compra-venda de l’antic palau dels reis de Mallorca es podria efectuar dins el primer trimestre de l’any que estam a punt d’encetar.

Clastra del palau, segons un gravat del Die Balearen.

Paradores de Turismo és una entitat fundada l’any 1928 que gestiona desenes d’edificis històrics arreu de l’estat, alguns dels quals de característiques similars al fins ara convent de Sineu. Amb el del nostre poble, ja seran dos els paradores que s’obriran a les Illes Balears; el primer dels quals, el castell d’Eivissa, que podria obrir ja dins l’any 2019.

Quant a la sorprenent proposta de museu militar que acompanyarà la règia residència turística, sembla que hauria estat a proposta de la Comissió de Patrimoni del Ministeri de Defensa que, en la línia de retornar els béns patrimonials al lloc d’origen, com s’ha vist amb el cas de Sixena, hauria decidit d’ubicar tot el material històric militar relacionat amb l’antiga Corona d’Aragó -escampat ara per diferents museus, especialment a Madrid- a la futura seu que s’obriria a Sineu. Fonts del Departament de Patrimoni del Consell ens han pogut avançar que, com és obvi, les principals joies de la col·lecció serien la coneguda cimera del Rei En Jaume (en realitat, del rei Martí l’Humà) i l’espasa que també s’atribueix al Conqueridor, que eren propietat de l’Ajuntament de Palma i s’exposaven al públic durant la Festa de l’Estendard fins que l’any 1831 el rei Ferran VII va reclamar-les per a afegir-les al seu patrimoni, actualment aquestes peces formen part de l’exposició permanent de la Real Armería de Madrid. Acompanyaran aquests dos significatius elements, altres objectes utilitzats per les milícies, cappares i regents dels territoris catalanoaragonesos d’entre els anys 1162 i 1715, com ara les sabates del rei Jaume II de Mallorca i una dent d’or del famós conseller en cap de Barcelona durant la Guerra de Successió, Rafael de Casanova.

One comment

  1. Retroenllaç: Les innocentades de Díngola: has vist les dels anys passats? |

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: