Presentació de “Cultura popular i nacionalisme”

A final del passat mes de novembre sortia a la llum el darrer llibre del llorità Andreu Ramis Puig-gròs.  Per a demà vespre a les 20 h, l’OCB Sineu, Díngola, la Biblioteca de Sineu i Lleonard Muntaner Editor han preparat un acte de presentació de l’obra que duu per títol Cultura popular i nacionalisme.

En aquest assaig, Ramis Puig-gròs fa un repàs dels vincles entre el pensament polític nacionalista, la construcció de la identitat nacional i l’estudi de la cultura d’arrel tradicional. Aquesta temàtica ha estat una constant en la investigació de l’autor, tant és així que el llibre neix com una de les parts de la seva tesi doctoral, llegida l’any 1992, i de nou es veié materialitzada l’any 2002 amb una primera versió del llibre que presentam. A l’edició actualitzada -a cura de Lleonard Muntaner Editor i el suport d’ILLENC (Institut d’Estudis Baleàrics), i de la Conselleria de Cultura, Participació i Esports- que inclou un pròleg del filòleg, músic i activista eivissenc Isidor Marí, s’hi presenten una sèrie de reflexions sobre aquests vincles, i s’hi resumeix la història de la investigació antropològica a les illes Balears i Pitiüses, des de la Renaixença quan, segons l’autor neix el folklorisme, amb Marià Aguiló, fins a l’actualitat, amb figures com el recentment finat Antoni Artigues. Amb clara vocació per al reverdiment nacional, Artigues deia:

La recerca de les nostres arrels és una tasca col·lectiva que hem d’assumir tots per tal de retornar a les illes Balears la seva pròpia personalitat dignificant la Cultura Popular.

[ARTIGUES BONET, Antoni (1982). “Festa, balls, músiques” a Cent anys d’història de les Balears.]

L’acte, que se celebrarà a la Sala de Batles (primer pis damunt biblioteca municipal) comptarà amb les intervencions, per part de l’OCB de Sineu i revista Díngola, de Joan Munar, xeremier i president de la Muchal Foundation; de l’autor, Andreu Ramis; i moderarà l’acte Maria Muntaner, editora.

carta de convit a la presentació de Lleonard Muntaner Editor

Carta de convit a la presentació, gentilesa de Lleonard Muntaner Editor.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: