[AVANÇ INFORMATIU] Biel Crespí: “No pots agafar d’una orella la gent que és de festa dient-li ‘au a jeure’!”

La polèmica amb la Policia Local ha copsat l’actualitat local aquestes darreres setmanes. Per això en el proper número de Díngola en paper (surt abans de Setmana Santa) dediquem una llarga entrevista al responsable sindical d’aquest departament, Biel Crespí, i al cap del departament, Toni Frau Boter. Segons la policia, l’Ajuntament els ha menystingut, sense considerar les seves opinions i discriminant-los en la redacció del Pla de Mobilitat i en l’elaboració de la recent aprovada RLT (Relació de Llocs de Treball). Segons els regidors de l’equip de govern, en canvi, és tot al revés: la Policia Local de Sineu gaudeix de molts privilegis i ara fa un cert ‘boicot’ al consistori, i “era un personal que estava mal acostumat, perquè mai ningú els havia qüestionat”.

Què es solucioni aviat! És el que espera el poble. La situació és insostenible.

Us oferim una de les parts de l’entrevista, molt extensa, i que per raons òbvies no publicarem completa (podreu adquirir la revista en unes setmanes, a qualsevol dels estancs, si no estau subscrits). En concret us oferim l’opinió de Crespí i Boter pel que fa a la festa més important de Sineu, la del Much de Reig. Els dos coordinadors actuals, Jorgina Fusté i Miquel Puiggròs, entrevistaren els agents sineuers el passat dimarts dia 6 de març.

La concentració de milers de persones el dia de la Mucada preocupa a la Policia Local.

MIQUEL/DÍNGOLA – L’any passat el dispositiu de seguretat el dia del Much de Reig era d’unes 50 persones, entre Policia Local, agents de pobles veïnats contractats per hores, Guàrdia Civil, Protecció Civil, ambulància, etc. Sembla que no varen ser suficients… Pel que fa en concret a la policia, quanta policia hi ha d’haver el dia del Much?

BIEL/POLICIA – El Much ens ha passat per damunt. Jo crec que tothom ho té clar. Vàrem començar amb uns centenars de persones, però ara mateix, amb prop de quinze mil persones que gaudeixen de la festa, la situació és molt complicada. No ha passat cap desgràcia grossa perquè Déu no ha volgut. Nosaltres som del parer de convocar una junta de seguretat a posta específicament per aquesta festa, amb el batle -que hauria de presidir la junta-, regidors implicats, algun membre de la Guàrdia Civil, responsable de la Policia Local, responsable dels bombers, de Protecció Civil, del 061, etc.

MIQUEL/DÍNGOLA – Si, però referent a la pregunta anterior, quants efectius fan falta, segons vosaltres, el dia del Much?

JORGINA/DÍNGOLA – Quants, tenint en compte que el Much s’està convertint en, probablement, la festa més gran de Mallorca…

BIEL/POLICIA – El problema no només és el número d’agents. És que han d’estar ben comunicats entre ells. Si hi ha una brega en els voltants del Teleclub, els agents de la Guàrdia Civil de devora l’abeurador -per posar un exemple- ho han de saber. Si hi ha un accident en el vial, hi hem d’anar uns o altres, i hem d’estar coordinats. Els controls de drogues del camp d’en Pineta i polígon, els fan una sèrie d’agents que han d’estar connectats amb la resta, per si els sorgeixen problemes. Els agents que es passegen amb cans per sa plaça i el Carrer Major, han de poder donar suport als de Es Fossar si són requerits. Etc. Per tant és imprescindible un comandament únic, per aquest dia, i per això cal una junta de seguretat que planifiqui bé tots els aspectes de seguretat de la festa… Ah! I després s’han de coordinar també els horaris…

JORGINA/DÍNGOLA – Efectivament, perquè l’any passat la Guàrdia Civil va marxar ben prest. I tots sabem que la festa no s’acaba a les set, sinó quan la gent vol que s’acabi…

BIEL/POLICIA – Per posar un exemple de les necessitats de més agents… mirau la gentada que hi ha en els Jocs del Pla de les festes de Sant Joan a Ciutadella. Quants policies hi ha, allà enmig? Molts, no? Heu vist després la gent que hi ha el dia del Much entre l’Écafè i el Teleclub, incloent enmig del recinte tancat del mercat? Quants policies hi ha? Idò això -entre l’Écafè i el Teleclub- només és el que podríem anomenar ‘zona zero’. Després hi ha tota una sèrie d’altres llocs a controlar: els accessos al poble, els carrers de s’Alou i polígon plens de jovenets fent botellada, accidents de trànsit amb ferits en carreteres dels voltants, controls d’alcoholèmia i drogues en els voltants… Imaginau, vuit agents en un accident, fent l’atestat, control d’alcoholèmia i drogues, etc.; altres sis o set en el camp d’en Pineta requisant drogues; i dos o tres acompanyant al PAC una joveneta amb intoxicació etílica…; quants en queden enmig de la ‘zona zero’? Idò l’any passat, segurament per motius de cost, al principi l’Ajuntament ens havia suggerit només setze agents… Treieu comptes…

JORGINA/DÍNGOLA – Avui, a cinc mesos de la festa, encara no hi ha junta de seguretat prevista?

TONI/POLICIA –  La vàrem demanar després de la festa de l’any passat, però l’Ajuntament no ha mogut fitxa. Tenim una sèrie de punts importants a parlar, no només de la festa del Much. Aquests punts ja estan comunicats al consistori. Són quatre punts principals. Un és el dels accidents greus, que ja hem comentat abans. Després hi ha els temes penals…

BIEL/POLICIA – Si, i aquest és important. Què fem el dia del Much, per exemple, si ens ve una al·lota a denunciar una agressió sexual? És que ni ens podem moure del lloc, perquè si ho fem deixem aquest lloc sense presencia policial!

TONI/POLICIA – El tercer punt fa referència a les col·laboracions entre administracions davant esdeveniments multitudinaris com ara la festa del Much, de la que parlàvem, i el quart tema és el protocol d’actuació davant d’amenaces terroristes.

JORGINA/DÍNGOLA – Des del darrer Much, no us heu reunit cap vegada per parlar de tot això?

TONI/POLICIA – No.

BIEL/POLICIA – No.

JORGINA/DÍNGOLA – Què es pot fer per tenir la festa dels bars més controlada, el dia del Much?

BIEL/POLICIA – Òbviament no pots anar al bar a les dotze del vespre a fer aturar la música, perquè es podria muntar una batalla campal… No pots agafar la gent de l’orella i dir-li ‘au a jeure’!

JORGINA/DÍNGOLA – És obvi que a la gent no li pots aturar la festa en sec… Però no se, potser a partir de certa hora es pot obligar a fer servir només les barres de dins els bars, i no les del carrer, com fan a les festes de Sant Joan de Menorca…

BIEL/POLICIA – L’Ajuntament té la paella pel mànec en aquest sentit. Crec que la sanció econòmica als bars que incomplissin els horaris de les barres del carrer, seria la solució més efectiva a mig termini. En resum: els bars poden obrir les barres del carrer fins a una certa hora -després, dins del local, si la festa continua, poc podem fer-, i a partir d’aquí, si no es compleix, sanció. Però tots iguals eh!

 

[entrevista sencera en el proper número de la revista en paper]

 

 

About dingolasineu

Consell de redacció de la revista DÍNGOLA de l'Obra Cultural Balear de Sineu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: