Eh! Feim 10 anys! Aquest estiu ho celebrarem amb tu, que ets la part més important

L’associació editora d’aquest digital compleix 10 anys aquests dies. Sembla que va ser ahir que Tomeu Martí –l’aleshores coordinador de l’entitat a nivell autonòmic– va liderar aquella reunió en els baixos del claustre de Sant Francesc (on ara és la secció universitària de la Biblioteca Municipal) per engrescar als sineuers a tenir una sucursal de l’Obra.

Fer país i fer poble

La delegació de Sineu de l’Obra Cultural Balear (a partir d’ara OCB) es va constituir l’abril del 2008, ara fa 10 anys, amb una junta directiva de 7 persones, i molts pocs socis. Els objectius eren, òbviament, els mateixos que els de la resta de delegacions de l’OCB: normalitzar la situació de la llengua, promocionar la cultura (en totes les seves vessants) i crear consciència de país (i, a nivell local, de poble).

Ara fa cinc anys es va ampliar l’executiva per poder donar sortida a la multitud de tasques que implica l’associació (administratives, organitzatives, financeres…), i són 15 les persones que gestionen l’entitat a Sineu en aquests moments.

Més de mig miler d’actes

En total, en aquests 10 anys d’OCB a Sineu, s’han organitzat cinc o sis centenars d’actes, la pràctica totalitat dels quals han estat TOTALMENT GRATUÏTS o en modalitat de taquilla inversa.

Durant aquests anys l’OCB Sineu ha organitzat conferències amb ponents de la talla de Vicent Partal (director de Vilaweb), Joan Veny Clar (premi d’honor de les lletres catalanes), Bartomeu Mestre Balutxo (divulgador històric, polític, escriptor), Margalida Solivellas (periodista, cap de TV3 a les Illes), Cristòfol Soler (expresident del govern de les Illes Balears), etc. Ha organitzat una vintena de presentacions de llibres (tant d’autors locals –Pau Marimon, Joan Vanrell…– com forans –Andreu Ramis, Joan Alfons Marí…–), recitals poètics (amb Eulària Arles, Marcel Pich…), combats de glosa (amb Mateu Xurí, Maribel Servera…), concerts (Cesc Freixas, Pau Alabajos, Tiu, Sonadors dels Vuit Vents, Little V, Valtònyc…), cercaviles, projeccions cinematogràfiques, ballades populars, tallers diversos (cada any tallers d’elaboració de rosaris, tallers mucals –amb la Muchal Foundation–, tallers d’elaboració de crespells…), seminaris, jornades, debats (per exemple durant les campanyes electorals), visites guiades (cementiri…), tasts gastronòmics (amb la participació de més de 20 empreses alimentàries mallorquines), paradetes informatives (pràcticament en cada fira i festa important), campanyes diverses (‘Cafè per la llengua’, ‘Mallorca m’agrada’, ‘No al TIL’…), etc. Amb altres associacions i entitats (Escola de Música, Biblioteca, Dimonis de sa Cova des Fossar, Xeremiers de Sineu, C.IN.E, Coral Parroquial…) ha col·laborat en diversos actes festius o culturals conjunts (lipdub, trobades, festes, exposicions… ). Ha homenatjat persones rellevants del municipi (Mn Bartomeu Mulet…) i ha creat memòria històrica (la multitudinària festa d’homenatge a Biel Caragol va ser possiblement un dels actes més emotius dels darrers 10 anys en el Pla de Mallorca). Ha impulsat un premi anual d’homenatge a algun sineuer que ha estat important durant els darrers temps (premis Díngola). Ha impulsat i organitzat actes reivindicatius com l’assistència a manifestacions per la llengua a Palma. Ha organitzat festes de tots els caires (alguna anual, com ara la festa de l’Estendard) i concursos (premi de glosat Biel Parreta, etc.). Ha editat llibres, i ha fet calendaris i camisetes per a diverses campanyes (per exemple durant un estiu uns 500 sineuers vestiren la camiseta de ‘Jo som de Sineu’).

L’Ajuntament de Sineu va cedir un local (despatx i magatzem) a l’OCB l’any 2015.

L’entitat té una cinquantena de socis (sense comptar els subscriptors de Díngola).

Díngola, el producte estrella

El setembre del 2010 es va treure el primer número de la revista Díngola en paper (enguany farà vuit anys) i dos anys després, el 30 d’agost del 2012, es va iniciar en període de proves la versió electrònica de la revista. Dos mesos després estava en ple funcionament. Per altra banda, des del tercer número, la revista és també membre de l’Associació de Premsa Forana de Mallorca (APFM).

La revista s’ha fet un lloc en la premsa, i és un mitjà reconegut i ben considerat fora dels límits municipals, i dins l’àmbit de la premsa forana. De fet, des de fa cinc anys, cada any guanya o queda finalista en alguns dels premis periodístics que atorga APFM.

De fet, després d’aquest temps, no és descarat afirmar que Díngola és un dels factors més importants que estableixen quina és l’actualitat local.

Unes 25 persones col·laboren d’una manera o altra amb l’edició de la revista en paper. La revista té una tirada de 400 exemplars, que es reparteixen directament a casa als 150 subscriptors de la revista, i la resta es venen en els estancs locals.

 

About dingolasineu

Consell de redacció de la revista DÍNGOLA de l'Obra Cultural Balear de Sineu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: