Na Remirada mira al cel, creua els dits, i ens explica quina Fira tendrem enguany

Mantenir el caràcter agrícola i ramader, històric de sa fira, i tal com dúiem en el programa electoral”. Aquest és l’objectiu que el consistori posa davant en cada edició de sa fira, segons explica Magdalena Genovart Remirada, regidora de cultura, fires i mercats.

Díngola ha parlat amb ella per saber un poc quina fira tendrem diumenge, i ens n’ha fet unes quantes espipellades.

700 anys. L’Ajuntament celebrarà el setè centenari de la fira, però no en farà cap acte extraordinari fins que quedi clar quan es va fundar. El 1318 era la data més o menys acceptada, però un estudi publicat en la passada Díngola no ho veu tan clar. El dilluns 7, dia del firó, l’Ajuntament donarà a conèixer les bases per optar a una beca d’investigació sobre aquest tema, amb una quantia de 1000€.

Concursos. Pel que fa a les races autòctones, l’edició d’enguany comptarà amb tres concursos morfològics: el tercer concurs morfològic de cabra, el segon concurs morfològic d’ovella roja, i el primer concurs morfològic de ca de bestiar. Els dos primers tendran lloc el dissabte horabaixa, mentre el de ca de bestiar tendrà lloc el diumenge matí.

Mostres del dissabte. La regidora recalca que “s’ha volgut potenciar bastant el dissabte de fira, i així repartir els actes durant tot el cap de setmana”. El dissabte horabaixa, en el Pou Llavoner, s’ha organitzat un certamen de la lligueta de cans pastors. En el mateix lloc hi haurà també una mostra de doma clàssica de cavalls, amb genets sineuers. En el camp d’en Pineta hi haurà una mostra de feines del camp amb maquinària agrícola de darrera tecnologia, organitzada per la coneguda marca de tractors John Deere.

Mostres del diumenge. Com sempre, el dia de sa fira hi haurà mostra de tosa d’ovelles. En el mercat d’animals hi haurà els expositors i paradetes del COFIB, el consorci de fauna de les Balears. Deixant de banda el món agrícola i ramader, hi haurà els actes i exposicions habituals del dia de sa fira: el Fet a Sineu en el Teleclub, exposició artística a l’Ajuntament (enguany de la sineuera Cati Gelabert de son Tei, i que es va inaugurar divendres passat), etc.

Història. A ses Solls del mercat s’exposarà un recull de fotografies antigues sobre sa fira, recopilades pel nostre col·laborador Macià Puiggròs. També es projectarà durant tot el dia una pel·lícula documental sobre la fira, del 1970.

Rata Market. El Rata Market torna a Sineu, durant la fira. Enguany tornarà ocupar el Claustre de l’Ajuntament, durant tot el cap de setmana i l’omplirà amb una trentena de paradetes amb productes fets en petita escala i produïdes de manera artesanal, molts d’ells difícils de trobar a les botigues i fires convencionals. En el recinte, durant els dos dies, hi haurà una programació d’activitats que inclouran concerts, contacontes i tallers per els més petits de la casa.

Educació. Si l’any passat ses Solls del mercat eren l’escenari per una mostra pedagògica relacionada amb la Biologia, enguany el protagonista és la Geologia. És la mostra que els alumnes de l’IES Sineu organitzaren fa uns dies (fes clic aquí). Per altra banda, els alumnes del CEIP Rodamilans han organitzat també, en aquest mateix espai del mercat d’animals, diverses activitats relacionades amb la sostenibilitat i amb la història de Sineu.

Innovació tecnològica i sostenibilitat. Per primera vegada hi haurà una mostra d’energies renovables en el carrer de s’Estació. Per exemple hi haurà paradetes i exposició d’ENDESA, o del sineuer Pau Cirer –especialista amb qui Díngola té pendent una entrevista–. Per altra banda, el divendres vespre, el sineuer Marc Niell –expert en sostenibilitat i energies renovables– oferirà una conferència a l’Ajuntament.

Martí Parreta i Pep Ferriol. Són les dues alma màter de na Remirada. La regidora confia en ells dos l’organització d’una part important de les activitats que tenen lloc durant sa fira. I ells dos que, òbviament, estan en la seva salsa.

Plourà? Si. Tot indica que el dia de sa fira plourà. Esperem que no faci matx, i sa fira més important de Mallorca es pugui celebrar. Vegeu la previsió meteorològica aquí (fes clic).

 

 

 

 

 

About dingolasineu

Consell de redacció de la revista DÍNGOLA de l'Obra Cultural Balear de Sineu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: