La Fira. Climatologia i el material audiovisual d’Antoni Mariner

La climatologia i la Fira

Hi ha molta de gent que per la Fira ja es posa màniga curta, certament molts d’anys coincideix amb jornades ben assolellades. Però no sempre és així, enguany fa cent anys que, el cinc de maig de 1918, la jornada fou de pluges permanents que obligaren a depassar-la al diumenge de davant:

La feria de Mayo. A causa de la lluvia del primer domingo de Mayo, el Sr. Alcalde publicó un bando notificando que la feria se celebraría el día 12. A pesar del traslado, resultó una feria bastante regular.
(Anales de Sineu, 1918)

El mateix havia passat uns anys abans, el 7 de maig de 1905, quan també es feu pregonar al saig que es passava al següent diumenge:

También se acuerda que en vista de la imposibilidad de celebrarse la feria en el día de hoy, á consecuencia de la persistente lluvia, se lleve á efecto el Domingo próximo, publicándose dicho acuerdo por medio de pregón y participándolo al propio tiempo al M. I. Sº Gobernador Civil.
(Arxiu Municipal de Sineu, 1/7 Actas Sesiones 1905-1912)

Aquests antecedents d’inicis de segle XX contrasten amb la suspensió del 3 de maig de 1992 quan, com recull Gabriel Florit a «Fires i Mercats de Sineu. La Fira de Maig i el mercat dels dimecres» (2003), a causa de les intenses pluges, el batle va suspendre la fira ningú recordava que això hagués passat mai, ni l’any del grip (1918) ni durant la Guerra Civil. L’autor afirma que es va demanar al batle Andreu Matas si es posposava i que aquest afirmà que “o es fa el primer diumenge de maig o no es fa”.

Segurament la motivació que portà a prendre tant les decisions del 1905 i del 1918 com la de 1992 ens fa palesa l’evolució de l’estructura socioeconòmica on la Fira de Maig ha deixat de ser aquell espai de transaccions tan important per a la ruralia de Mallorca.

Foto d’inicis del segle XX [publicada a ROTGER, J. (1956). Sineu en la genealogía de David Glasgow Farragut. Panorama Balear, 59. Palma: Talleres Mossèn Alcover]

Foto d’inicis del segle XX [publicada a ROTGER, J. (1956). Sineu en la genealogía de David Glasgow Farragut. Panorama Balear, 59. Palma: Talleres Mossèn Alcover]

Fira de Maig de 1970: un document etnogràfic en suport audiovisual

El recent traspàs del polifacètic Antoni Gelabert Ferriol mariner (Sineu, 1940-Trapagaran, 2018) ha accelerat els contactes amb la família per tal que l’Ajuntament sigui el dipositari del seu fons audiovisual. Les gestions estan ben encaminades i el seu fill, Joan Cerdà, ha facilitat un enregistrament titulat «Fira de Maig» que es podrà visionar en el Mercat cobert durant la jornada firal. En els pocs més de deu minuts de duració podem veure com era la fira del 3 de maig de 1970 en el que és un valuós document etnogràfic que ens permet veure la transformació que ha sofert aquesta cita anual en els darrers cinquanta anys.

A més del seu fons propi, mariner també era el dipositari del fons del col·lectiu Cine-1, actiu a cavall entre els setantes i vuitantes del segle passat, que compta amb enregistraments com «Nit de bauxa», «Sol, pols i joies» o «Maçoles» interessantíssims des d’una perspectiva etnohistòrica i que seria interessant que també passassin a formar part de l’Arxiu Municipal.

Logotip del col·lectiu cinèfil

Logotip del col·lectiu cinèfil “Cine-1”

[text de Joan Vanrell]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: