[HEMEROTECA] Vuit anys del descarrilament del tren a Sineu, que va fregar la tragèdia

Demà dissabte fa vuit anys de la pitjor tragèdia ferroviària a Sineu.

Demà dissabte fa vuit anys de l’accident més greu que ha tengut lloc a Sineu, pel que fa a mitjans de transport. Un comboi del tren de Serveis Ferroviaris de Mallorca (SFM) que cobria la línia Manacor-Palma va descarrilar a devers les 6:40h del matí del 19 de maig del 2010 a uns tres-cents metres de l’estació de Sineu, i una trentena de persones quedaren ferides amb pronòstics de diversa consideració. La pitjor part la se’n dugueren el maquinista, el sineuer Amador Ferriol, i el revisor, Joan Bibiloni, que hagueren de ser rescatats de la cabina pels bombers. El sineuer, que aleshores tenia 58 anys, va quedar en estat crític, i va ser ingressat en coma a la UVI de Son Dureta. Era molt prest i això va fer que el nombre de ferits no fos més gran, en tant que el tren transportava només uns 50 passatgers.

L’accident, portada a tot l’Estat

Molts sineuers es despertaren dia 19 amb el so de les sirenes dels bombers i de les ambulàncies. Hores després l’encreuament de devora les antigues oficines de Correus s’omplia de les unitats mòbils de la majoria de televisions estatals, que transmetien en directe, així com de càmeres i redactors dels principals diaris, que el dia després ho tragueren com a noticia principal de portada.

Les causes

Un despreniment de terres en un tram corb de la via, just abans d’entrar a Sineu (a uns dos-cents metres de l’oficina de Correus), va desplomar una important quantitat de terra i roques sobre les vies durant la nit. El maquinista no ho va veure fins que hi va ser a damunt, degut a la curvatura del tram, i el comboi de 4 vagons va descarrilar, provocant el pitjor desastre ferroviari de les Illes Balears en molts anys. El març del 2004 hi havia hagut un accident similar en un tram proper, a son Tei, entre Sineu i Petra.

Tancament de la línia

La línia ferroviària de SFM entre Sineu i Manacor va romandre tancada durant nou mesos i setze dies. El peritatge judicial i les obres de restitució del mur varen complicar en gran mesura el restaurament de la línia.

Culpes compartides

L’ecosobiranista llubiner Gabriel Vicens era el conseller de Medi Ambient i Mobilitat quan va tenir lloc l’accident.

La jutgessa Elsa García, titular del Jutjat de Primera Instància número 4 d’Inca, quatre anys després, va enumerar tot un cúmul d’errors i incompliments de les normatives i de les recomanacions, que s’havien produït durant la legislatura en qüestió i les precedents. Així, hi va haver negligències durant la construcció del mur, l’any 2002, amb el primer Pacte de Progrés. També durant les obres realitzades pel PP en el 2004, després de l’accident de son Tei. Igualment la gestió de SFM en el segon Pacte de Progrés no havia estat modèlica, segons la titular del jutjat. Tot això va fer sumar un cúmul de circumstàncies que provocaren la major desgràcia ferroviària dels darrers temps a Mallorca.

L’accident a Díngola

L’accident no va ser cobert per Díngola perquè aquesta encara no havia vist la llum. Molt menys, òbviament, la versió digital. Si que hi va haver un seguiment de les conseqüències de l’accident quan la revista va sortir al mercat, uns mesos després. Vegeu, aquí, el breu signat per Marta Bergas en el número 0 de la revista (setembre del 2010).

About dingolasineu

Consell de redacció de la revista DÍNGOLA de l'Obra Cultural Balear de Sineu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: