El pregó dóna el sus a les Festes d’Agost

DSC03369

Amb el pregó de Marta Barceló i Biel Jordà, llegit a Sa Plaça de s’Era, es va donar el sus oficial a les Festes d’Agost 2018.

La regidora Magdalena Genovart va fer la presentació dels dos pregoners, destacant que fa 10 anys es varen aventurar en la compra del Cine. Gràcies a la compra del Cine i a l’activitat que hi duen a terme Marta i Biel, el Cine segueix viu i actiu. Marta Barceló i Biel Jordà fa 12 anys que decidiren instal·lar-se a Sineu, després d’estudiar i viure a Barcelona i Londres.

Marta és actriu i guionista. Biel fa 10 anys que és professor de l’Escola d’Art Dramàtic de les Illes Balears i destaca en la tasca de direcció teatral.

El pregó de Marta i Biel es va centrar en el poble de Sineu, estones entre un diàleg entre ambdós pregoners i estones relatant uns fets i unes sensacions. Com no podia ser d’altra manera, el pregó dels dos artistes va ser molt entretengut i amè.

Perquè hem triat Sineu com lloc on viure?. Aquesta fou la pregunta que va donar joc als protagonistes per desenvolupar el seu pregó. “Sa roqueta estira”, diu Biel. S’instal·laren a Sineu pels serveis que ofereix i pel seu teixit associatiu. Però, sobretot,  perquè Sineu té la VERITAT, Sineu té una cosa real, vertadera, eixuta, aspre, autèntica.

Sineu és un poble que acull artistes. El primer que feren Marta i Biel quan arribaren a Sineu fou anar a veure un Correfoc. Els dimonis els  donaren una lliçó d’ofici, de bon fer, de mestratge: Sineu no es pot subestimar, va dir Biel. A Sineu hi ha moltes coses extraordinàries que són normals: Much, corregudes des Cós, fins a 5 pizzeries, diuen Adéu per a saludar, agafen el cotxe per fer un cafè a sa Plaça. Marta fa ver referència expressa a la festa del Much, com festa de creativitat i inteligència. El seu festival de Ciclop i el centre d’investigació escènica van ser mencionats pels pregoners.

La reforma del Cine també va ser objecte de records i de valorar el que el Cine ha significat pel poble. Una vivència contada per Marta que va viure amb un home que va guaitar al Cine mentre ella netejava va emocionar als assistents al pregó.

Varen tenir un record pels artistes i per a Valtonyc: “un músic pot anar a la presó per cantar”, va dir Marta.

“L’art és transformació i a nosaltres ens agrada viure en un poble capaç de transformar-se continuament”, va dir Biel.

Un pregó llegit sense tutorial, va dir Marta. I va acabar sentenciant que en aquestes festes: NO és NO.

Biel va acabar amb un poema de Biel Florit: “És irrelevant que sigui jo, que tu siguis tu, que jo sigui tu, que ningú sigui ningú, l’important és que nosaltres siguem sempre nosaltres”.

“Molts anys i bones festes”

Seguidament, i per primer any a la plaça de s’Era, el Copeo de Sineu va fer la seva actuació de ball de bot.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: