Alcohol i massificació afavoreixen l’assetjament sexual durant la festa del Much: com evitar-lo o minorar-lo?

Alcohol, drogues, calor, massificació… i agressions sexuals. A ‘es Firó’ a Sóller, a la Mucada de Sineu, a la Patrona de Pollença, a Sant Joan de Ciutadella, al Sant Fermí de Pamplona… les agressions sexuals estan facilitades. Cal prendre mesures per evitar les agressions masclistes durant les festes multitudinàries d’estiu. [foto: Sant Joan de Ciutadella, ÚLTIMA HORA].

Mentre moltes dones parteixen d’un estímul ‘més romàntic’, molts d’homes en canvi venen de festa configurats per una mentalitat ‘més pornogràfica’, i aquí hi ha un xoc evident” –són paraules de la tècnica d’igualtat que ahir va impartir un taller a Sineu–. Les nines, fins fa poc, eren educades en un model –princesa–, i els nens en un altre –mascle alfa, heroi–.

La cossificació de la dona és evident en la societat: publicitat, paper de la dona en l’oci… a més d’una erotització de la dominació: una dona bonica mig nua i fermada al llit, com a reclam eròtic-sexual d’un anunci de perfum masculí”, va explicar a través d’unes diapositives de la Direcció Insular d’Igualtat.

La ponent va afirmar que “el discurs formal està superat” i ningú el discuteix. Ara bé, segons la tècnica, “en la pràctica no hi està: basta veure que no a tots els pobles amb Cossiers les dones poden ser cossieres, o que a Ciutadella les dones tenen papers molt secundaris durant les festes de Sant Joan”.

La part més interessant va arribar quan es començà a parlar del Much. “Les conductes d’assetjament sexual són afavorides pel consum de substàncies estupefaents i d’alcohol, i per les aglomeracions de gent”, va dir. Es va queixar que, “per altra banda, hi ha una certa impunitat –fins i tot judicial– de les agressions sexuals, i es percep una certa justificació i banalització per certa part de la societat, que no considera certs actes com a agressió”.

La Mucada ha esdevingut, en una dècada, la festa més esperada al Pla de Mallorca. Milers de persones es congreguen cada any a Sineu durant tot un dia ininterromput de bauxa (foto: Macià Puiggròs).

El taller va ser organitzat per la regidoria de Serveis Socials i pel Consell de Mallorca –que impulsa la campanya ‘No i punt’ a tots els municipis– i va ser impartit ahir a tots els estaments implicats o que tenen a veure amb la festa del Much de Reig. Així, hi van assistir membres de nombrosos bars, el DJ que han de posar música aquest dia després de l’enquentro, el cap de la Policia Local, diversos membres de Protecció Civil, l’OCB i Díngola –com a mitjà de comunicació de referència en el municipi, amb capacitat d’arribar a molta gent–, membres dels Dimonis de sa Cova des Fossar, membres de s’Esplai i, òbviament, membres de la Muchal Foundation, la més implicada (de fet, la Muca era una de les presents).

La regidora de Serveis Socials, Joana M. Mestre va fer entrega als bars d’uns cartells que s’han de col·locar als banys dels bars que estaran en els recintes de la festa (sa Plaça, es Fossar).

Aquest (fes clic) es el protocol que es va repartir ahir als assistents.

About dingolasineu

Consell de redacció de la revista DÍNGOLA de l'Obra Cultural Balear de Sineu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: